Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak u emisiji Otvoreno rekao je kako je Bandić bio i pozitivno i negativno. Bio je gradonačelnik pun energije, ali u zadnje vrijeme nešto se usporio i nije više funkcionirao savršeno, rekao je.

Na konstataciju da je Bandić ideološki balansirao između Tita i Tuđmana, te da je poluga javno dostupan novac. prof. dr. sc. Pero Maldini, politolog sa Sveučilišta u Dubrovniku je rekao kako je to točno te kako je Milan Bandić bio veoma socijalno osjetljiv i imao je habitus socijaldemokrata, a s druge strane on se može s obzirom na svoja djelovanja u koaliciji s HDZ-om svrstati i u desnicu.

– Bio je pragmatični političar koji je skalapao koalicije u određenim trenucima koji su bili bitni za realizaciju njegovih planova, naglasio je Maldini i dodao kako je teško njega i njegovo biračko tijelo smjestiti u jednu ideološku skupinu.

Doc. dr. sc. Damir Jugo, dekan Visoke škole za komunikacijski menadžment “Edward Bernays”, rekao je kako se moramo zapitati kakvu je percepciju uloge gradonačelnika Milan Bandić ostavio.

– Prosječni građanin će zapamtiti Bandića gdje u skupim cipelama gazi po blatu na Kozari boku i ta je fotografija odredila njega i ulogu gradonačelnika grada Zagreba, rekao je Jugo.

– Činjenica je da je on bio fokusiran na rubne dijelove grada kada je u pitanju njegova podrška, ali isto tako on je u centru grada forsirao projekte koji su izazivali prijepore, naglasio je Jugo i dodao kako je Bandić obilježio gradsku politiku zadnjih 20 godina zato što je malo ljudi koji su se tako dugo održali u politici.

Bandića se često karakteriziralo kao neumornog, osebujnog i ta njegova retorika mu je pomagala u svim pobjedama rekla je doc. dr. sc. Nikolina Borčić, komunikacijska stručnjakinja sa Sveučilišta VERN.

– Bandić je uvijek nametao svoj narativ na konferencijama za novinare. Bez obzira na pitanje on bi odgovarao onako kako njemu odgovara. Dva narativa su karakteristična za njegov politički imidž. Jedan je socijalna inteligencija i neumoran radnik koji je stalno na terenu i pokretač projekata, a drugi je dijametralno suprotan, rekla je.

Macan je rekao kako je jedini uz Bandića u kampanji bio Tomislav Tomašević. On mu je, kako kaže, bio prirodni protivnik, ali sada i on gubi tu poziciju. 

– Izazivači protiv Milana Bandića su potpuno nevidljivi. Običan građanin ne zna tko je kandidat za gradonačelnika, rekao je Macan i ustvrdio kako će osobnost kandidata presuditi prije svih programa.

Borčić je rekla kako je Tomašević najprepoznatljiviji od svih kandidata za gradonačelnika do sada i trebao bi se repozicionirati.

– Pozicionirao se da ima znanje i mogućnost smijeniti Milana Bandića, ali sada se treba repozicionirati i pokazati da ima potencijala za provedbu svojih ideja, istaknula je.

Sadašnji kandidati se trebaju fokusirati na rad na terenu kako bi pronašli svoju prepoznatljivost kod glasača, naglasila je Borčić.

Jugo je rekao kako je trenutno stanje šoka kod ostalih kandidata. 

– Izbori će biti atipični zato što aktualnog gradonačelnika nema u utrci i postavlja se pitanje tko će „pokupiti” njegove birače, istaknuo je.

Anka Mrak Taritaš danas je rekla kako je Bandić imao 70 tisuća birača kojima izlazak na birališta znači radnu obvezu zato što egzistencijalno ovise o njemu.

– Sada kandidati trebaju reći što žele napraviti i kako. Više nema floskula, naglasio je Jugo.

Maldini je istaknuo kako Bandićevo biračko tijelo nije ideološko već interesno, vezano uz lik Milana Bandića.

– Oni koji će se sada opredjeljivati, birat će one za koje smatraju da će sa svojim partnerima omogućiti zadovoljenje njihovih interesa, govori Maldini.

– Bandić je bio jednostavan i govor mu je bio takav. Svi ovi kandidati ako budu govorili floskule neće doprijeti do birača Milana Bandića, rekao je Macan.

Borčić naglašava kako se kandidati trebaju odlučiti kojem dijelu glasačkog tijela se obraćaju.

Stranka 365 je bila visoko personalizirana stranka koja je bila Bandićev instrument s kojim je on sudjelovao u vlasti grada Zagreba, ali s kojim je utjecao na vlast i na nacionalnoj razini. Ova stranka bez Milana Bandića nema političku budućnost, naglasio je Maldini.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!