Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je da je žena u šezdesetim godinama umrla nakon što je primila Pfizerovo cjepivo protiv Covida-19, a još nije utvrđen uzrok njezine smrti.

Šezdesetogodišnjakinja je umrla od krvarenja u mozgu tri dana nakon što je primila cjepivo, objavilo je japansko ministarstvo zdravstva, dodajući da je moguće da ta dva događaja nisu povezana.

Cijepljena je u petak i sumnja se da je pretrpjela krvarenje u mozgu tri dana kasnije, u ponedjeljak, rečeno je. To je prvi prijavljeni smrtni slučaj nakon cijepljenja u Japanu.

– Krvarenje u mozgu za koje se sumnja da je uzrok nije tako rijetka pojava među ljudima u dobi od 40-ih do 60-ih godina, ovaj put, na osnovi primjera iz inozemstva, čini se da nema poveznice između krvarenja u mozgu i cjepiva protiv koronavirusa, navodi ministarstvo mišljenje Tomohira Moria, liječnika koji savjetuje vladu. Možda je slučajnost, potrebno je prikupiti više informacija kako bi radne skupine procijenile situaciju, navodi se.

Pfizerovi dužnosnici u Japanu nisu bili dostupni za komentar. Pfizer je u studenome rekao da je njegovo cjepivo djelotvorno u svim dobnim i etničkim skupinama te da nema velikih nuspojava, što je bio znak da imunizacija može biti provedena širom svijeta.

Zdravstvene vlasti u svijetu pohvalile su brz razvoj sigurnog i djelotvornog cjepiva protiv Covida-19, ali su upozorile ljude s kroničnim zdravstvenim teškoćama da se prvo savjetuju s liječnikom.

Japan je kao posljednja članica Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta počeo program cijepljenja, 17. veljače. Dosad je primio tri pošiljke cjepiva Pfizera i BioNTecha. Japan je službeno odobrio Pfizerovo cjepivo prošli mjesec, što je prvo takvo odobrenje u zemlji dok pojačava napore na suzbijanju zaraze uoči ljetnih Olimpijskih igara.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!