Na dugotrajne kazne zatvora u ponedjeljak su na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni Ilija Ćorić, Ahmet Alija i Zvonimir Mijatović zbog oružane pljačke u listopadu 2019. kod Osijeka u kojoj su ranjena dvojica zaštitara.

Prvostupanjskom presudom prvookrivljeni Ilija Ćorić i trećeokrivljeni Zvonimir Mijatović osuđeni su na 22 godine zatvora, a drugookrivljeni Ahmet Alija na 25 godina.

Tužiteljstvo je okrivljenike teretilo da su, 21. listopada 2019. po dogovoru i u nakani da usmrte dvojicu zaštitara zaštitarske tvrtke “Aleph Tau” iz Slavonskog Broda te im oduzmu sve stvari i novac koji pronađu, maskirani kapama “fantomkama” i naoružani automatskim vatrenim oružjem, presreli automobil u kojem su zaštitari prevozili utržak iz obližnjih trgovačkih radnji.

Ćorića se teretilo da je ostao u blizini automobila kako bi najavio dolazak zaštitarskog vozila i osigurao bijeg, a Aliju i Mijatovića da su iz automatskog vatrenog oružja rafalno pucali prema vozilu.

Vozač zaštitarskog vozila Mario Leitkam u pucnjavi je teško ozlijeđen, a suvozač Krunoslav Balešić lakše.

Nakon što su napali i zaustavili vozilo okrivljenici su, uz prijetnju automatskim oružjem zatražili od zaštitara da im predaju mobitele i službene pištolje te kofer s prikupljenim novcima, što su oni u strahu za život i učinili, a okrivljenici su tako opljačkali više od 770 tisuća kuna, u vlasništvu tvrtke “NTL”.

Na početku suđenja, u listopadu 2020. okrivljenici su izjavili da se smatraju krivima za razbojništvo, ali ne i za pokušaj teškog ubojstva zaštitara, što sud nije prihvatio te ih je nepravomoćno proglasio krivim i osudio za oba kaznena djela.

Rješenjem osječkog Županijskog suda optuženicima je produljen istražni zatvor do pravomoćnosti presude, odnosno do upućivanja na izdržavanje kazne, a o žalbama će odlučivati Visoki kazneni sud.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!