– Darko Elez, koji je uhićen krajem prošle godine, izručen je danas Bosni i Hercegovini, prenosi “Glas Srpske”.

Izručenje Eleza je realizirano na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na kojem je bio veliki broj policajaca.

Elez će, prema riječima njegovog odvjetnika Duška Tomića, danas biti smješten u prostorijama Suda BiH gdje će sutra biti održano ročište na kojem će se razmatrati prijedlog Tužiteljstva BiH u kojem se traži 30-dnevni pritvor.

Odluku o izručenju donio je Posebni odjel Višeg suda u Beogradu a potvrdilo ju je Ministarstvo pravde Srbije. Elez je uhićen 21. prosinca prošle godine.

Beogradu po međunarodnoj tjeralici Interpola Sarajevo. Inače, ima državljanstva BiH i Srbije, a prema tjeralici koju je za njim izdalo Tužiteljstvo BiH tereti se za dva ubojstva i nekoliko pokušaja ubojstava na području Republike Srpske i FBiH.

Tužiteljstvo BiH je nakon uhićenja Eleza u Beogradu tražilo njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao “Lutka”, kao i radi istrage koju zajedno provodi s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske i s partnerskim institucijama regije.

Ta istraga se odnosi na teška kaznena djela počinjena na području BiH, među kojima su ubojstva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubojstava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih kaznena djela na štetu oštećenih osoba s područja Bosne i Hercegovine.

Osim toga, Sud je odbio žalbu Elezovog odvjetnika i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz siječnja kojim je utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje zbog niza teških kaznenih djela organiziranog kriminala izvršenih 2015., 2017., 2018. i 2019. godine.

Elez se nalazio u ekstradicijom pritvoru od uhićenja u prosincu u Beogradu, gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne skupine koja je 2009. na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine trgovala drogom, vršila iznude i činila druga kaznena djela.

/HMS/

error: Content is protected !!