Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, na sjednici Odbora za javna priznanja zagrebačke Gradske skupštine predložena je za nagradu “Zagrepčanka godine”. Predloženo je i 17 kandidata za Nagradu Grada Zagreba.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i predsjednik skupštinskog Odbora za javna priznanja HDZ-ov Mislav Herman novinarima je rekao o da je Alemka Markotić dobila potporu većine članova Odbora. 

Odboru  je za Nagradu “Zagrepčanka godine” pristiglo 17 prijedloga za 14 kandidatkinja i većinom glasova izglasali su kako će njihov prijedlog za sjednicu Gradske skupštine biti profesorica, doktorica znanosti Alemka Markotić.

– Profesorica Alemka Markotić dokazala se u 2020. godini nesebično u borbi i angažmanu protiv pandemije virusom COVID-19. Osim toga je izrazito prepoznata znanstvenica iz polja biomedicinskih znanosti, točnije virusologije. Među prvima je upozorila na povećani i pobol i smrtnost žena u odnosu na muškarce od bolesti COVID-19. Pokrenula je i neka istraživanja o utjecaju virusne infekcije COVID-19 na žensko reproduktivno zdravlje, obrazložio je Herman.

Herman je rekao da su usuglasili prijedloge oko “Nagrade Grada Zagreba” i nagrade “Zagrepčanka godine” koje će uputiti na sljedeću sjednicu Gradske skupštine koja će se održati 16. ožujka. Obje će nagrade biti dodijeljene 31. svibnja, na Dan grada Zagreba.   

Skupštinskom Odboru za javna priznanja pristiglo je i 107 prijedloga za ukupno 90 kandidata za “Nagradu Grada Zagreba”. Odbor je izglasao 17 kandidata koje predlaže zastupnicima Gradske skupštine za dobitnike “Nagrade Grada Zagreba”.

To su pedagoginja Milka Babović (posmrtno), Crveni križ Zagreb, dekanica Fakulteta za film i scenske umjetnosti pri Sveučilištu Libertas, umirovljena nacionalna prvakinja HNK u Zagrebu Branka Cvitković, književnik, prevoditelj, publicist i novinar Stjepan Čuić, dežurno osoblje Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb 22. ožujka 2020., glazbeni umjetnik Drago Diklić, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko liječničko glazbeno društvo i Hrvatski liječnički zbor, povjesničarka umjetnosti dr. Snješka Knežević, koordinatorica projekata i potpredsjednica SOIH-a Marica Mirić, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Radna skupina i projektni tim znanstveno-istraživačkog i izdavačkog projekta “Povijest hrvatskoga jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljeća”, dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Snježana Sekušak-Galešev, izbornik hrvatske rukometne repezentacije i glavni trener seniorske ekipe Rukometnog kluba Lokomotiva Zagreb Nenad Šoštarić, arheologinja i muzeologinja Branka Šulc, akademik Josip Madić i Primarni respiracijsko-intenzivistički centar Kliničke bolnice Dubrava.   

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!