Otkako je predsjednik Zoran Milanović najavio da će predložiti svog kandidata za čelno mjesto Vrhovnog suda, nagađanja o mogućim imenima ne prestaju – baš kao ni rasprava o tome ima li predsjednik pravo predlagati kandidate… Ili kandidatkinje. 

Je li sveučilišna profesorica Zlata Đurđević – kandidatkinja Zorana Milanovića za predsjednika Vrhovnog suda? Na Pantovčaku to zasad ne žele potvrditi. No na jučerašnjem sastanku vladajuće koalicije šef Reformista upravo je nju spomenuo kao Milanovićev izbor.

– Nazvao sam ga i on je rekao što namjerava i koga misli kandidirati i ja sam takvu informaciju prenio kolegama i posebno premijeru odnosno predsjedniku HDZ-a, rekao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformisti.

Profesorica Zlata Đurđević, koja na zagrebačkom Pravnom fakultetu predvodi Katedru za kazneno procesno pravo, danas se nije odazvala na naše pozive. No, nedavno je jasno govorila zašto građani ne vjeruju u domaće pravosuđe.

– U ocjeni kaznenih postupaka protiv političara i moćnih osoba protiv ministara i predsjednika Vlade, tu se procjenjuje neovisnost sudstva i tu nastaje percepcija javnosti koje će procijenjivati da li naše pravosuđe radi, rekla je Đurđević, 21. siječnja 2021.

No i sam izbor za predsjednika Vrhovnog suda našao se u svojevrsnoj slijepoj ulici. Troje kanidata koji su se javili na javni poziv DSV-a – ne želi potvrditi predsjednik Republike. Milanović smatra da ima ustavno pravo i bez natječaja osobno predložiti kandidata s čim se, čini se, ne slažu u HDZ-u.

– O profesorici Đurđević svoj komentar dat ću kada ona bude kandidat koji se javi na javni poziv i kada se ispoštuje procedura koja je utvrđena zakonom o sudovima. Očekujem i od Ustavnog suda da u što kraćem roku ocijeni ustavnost zakona o sudovima sa ustavom, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Predsjednikova bivša stranka, SDP, kaže – sve je čisto. Ustav propisuje da predsjednik predlaže, a Sabor bira pa javni natječaj ne treba ponoviti.

– Mislim da je Zlata Đurđević osoba koja bi to mogla raditi upravo na onaj način na koji bih ja želio da se budući predsjednik ili predsjednica ponaša. Sve najbolje, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

U Domovinskom pokretu smatraju da smo se našli u poziciji koja nikome ne treba pa pozivaju sve strane da poštuju Ustav i zakone.

– Kako se to zapetljalo, tako će se i raspetljati. A tko će raspisati znamo po zakonu tko je to, a to ćemo vidjeti u narednim danima, rekla je Vesna Vučemilović, Domovinski pokret.

U Mostu vjeruju da je cijela priča tek dimna zavjesa uoči sastanka Milanovića i Plenkovića koji će dogovoriti ime predsjednika suda.

– Ovo Vam je samo jedna šahovska partija u kojoj svatko povlači poteze kako bi bio u boljoj situaciji kada sjednu za stol, smatra Nikola Grmoja, MOST.

Kako će se raspetljati postojeća pat-pozicija zasad je teško prognozirati. Sigurno je samo da aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi – mandat istječe 14. srpnja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!