Radi ubrzanja postupka ostvarivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata po osnovi bolesti Vlada izmjenama zakona predlaže ukidanje prethodne stručne procjene po osnovi bolesti u postupcima ostvarivanja statusa. Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kojima predlaže ukidanje stručne procjene. Predviđa i da vještačenje – koje je dosad obavljao Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom – provode posebna liječnička povjerenstva koja će imenovati ministar hrvatskih branitelja.


Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je na današnjoj sjednici Vlade kako je određene mjere potrebno dodatno prilagoditi potrebama korisnika kako bi u potpunosti rezultirale planiranim učinkom. Predlaže se ubrzanje postupka za ostvarivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida jer postoje organizacijski problemi koji utječu na trajanje postupka, a koji traje gotovo tri godine.

– Iz navedenog razloga predlažemo izostaviti prethodnu stručnu procjenu iz postupka ostvarivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida. Isto tako, vještačenje hrvatskih branitelja u postupku ostvarivanja statusa, koji sada obavlja Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, vratiti u nadležnost Ministarstva hrvatskih branitelja, rekao je Medved.

Predlaže se i ubrzavanje postupka stambenog zbrinjavanja, pojednostavljivanje postupka prijenosa stanova za stambeno zbrinjavanje branitelja između tijela državne uprave, kao i ubrzanje postupka i dodatnu prilagodbu ostvarivanja prava namijenjenih socijalnog ugroženim skupinama, kao što su jednokratna novčana pomoć i naknada za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, rekao je Medved.

Izmjene omogućavaju ostvarivanje prava na mirovinu i za one branitelje koji su naknadno ostvarili taj status, status dragovoljca ili dodatne dane sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, a već ranije imaju priznato pravo na mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Omogućuje se i prevođenje ranije priznatih prava i određivanje nove svote najniže mirovine umjesto priznate mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i za one hrvatske branitelje koji nisu bili zatečeni korisnici najniže mirovine.

To se odnosi na branitelje kojima je u trenutku odlaska u mirovinu ona određena prema Zakonu o mirovinskom osiguranju bila povoljnija od tada najniže braniteljske mirovine (bez povećanja za sudjelovanje u Domovinskom ratu).

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!