Nacionalni ured za istrage u srijedu je u Sloveniji izvršio 28 racija u vezi sa sumnjom u pranje novca vrijednog milijune eura. Neslužbeno, istražuju se porezni savjetnik Rok Snežič i bh. državljanka Dijana Đuđić, javila je slovenska agencija STA. 

Osim u Sloveniji, pretresi kuća vršeni su i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jer se istražuje shema koja je navodno uključivala brojne bh. građane, a glavni mozak bio je Slovenac Rok Snežič. 

Neslužbene informacije govore da je Snežiču u pranju novca pomogla Dijana Đuđić, bh. državljanka poznata po kontroverznom zajmu Demokratskoj stranci (SDS) Janeza Janše u iznosu od 450.000 eura 2017. godine. 

Bh. vlasti provode paralelnu istragu o organiziranom kriminalu i pranju novca, u čijem su fokus Đuđić i osobe povezane s njom u Bosni i Hercegovini. 

Snežič se sumnjiči da je organizirao grupu državljana Bosne i Hercegovine koji su u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj otvorili bankovne račune na kojima su dobivali novac za fiktivne usluge. Potom bi novac iz banaka podizali u gotovini, a Snežič je osumnjičen da je Đuđić nekoliko puta osobno vodio iz Bosne i Hercegovine u Sloveniju kako bi tamo podizala gotovinu. 

Vršiteljica dužnosti direktorice NBI-a Petra Grah Lazar rekla je novinarima da je Ured pokrenuo istragu 2018. na temelju različitih informacija te da su uključene i strane vlasti. 

Slovenski i strani državljani osumnjičeni su za počinjenje nekoliko krivičnih djela između 2016. i 2018. godine, uključujući izdavanje neovlaštenih računa za razne usluge, za što su dobili ukupno sedam milijuna eura protupravne dobiti, rekla je Grah Lazar ne navodeći detalje. 

Ukupno 19 osoba osumnjičeno je u sklopu istrage.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!