Raketa američke kompanije SpaceX, koja je dizajnirana za misije na Mars, uspješno se spustila na tlo u novom testu, ali je eksplodirala nekoliko minuta kasnije u događaju koji je prenošen uživo na YouTubeu.

Raketa Starship SN10 je poletjela iz Boca Chice u 18:15 sati po lokalnom vremenu, za nekoliko minuta se popela na visinu od 10 kilometara i potom se spustila na površinu pored lansirne rampe, prenosi Klix.ba.

Jasno se vidio plamen, a nekoliko minuta kasnije dogodila se eksplozija.

Prethodno je jučer pokušaj lansiranja bio otkazan poslije paljenja motora. Direktor SpaceX-a Elon Musk rekao je da je to učinjeno zbog pogrešnih postavki za povećavanje snage motora.

Prototipi ove rakete su eksplodirali i ranije prilikom dva pokušaja spuštanja, u veljači i prosincu 2020. godine.

Starship je svemirski brod predviđen za višestruku uporabu u misijama na Mars i predviđeno je da ponese do 100 ljudi. Musk je ranije izjavio da bi prvi probni let do Zemljine orbite mogao biti obavljen ove godine, ali da bi plan mogao biti preispitan.

SpaceX Starship Rocket Explodes After Landing

Mar.03 — Space Exploration Technologies Corp.’s newest and biggest rocket pulled off its first successful landing, then exploded a brief time later and was …

Izvor: Dnevnik.ba

error: Content is protected !!