U bolnicama širom Bosne i Hercegovne udvostručen broj pacijenata. Zdravstveni radnici upozoravaju i da je svakog dana sve više pacijanata na respiratoru. Zabrinjavajući je podatak da je među zaraženima najviše građana mlađe životne dobi.

Na Covid odjelima u Bosni i Hercegovini sve je više pacijenata s teškom kliničkom slikom. Posljednjih dana, od ukupnog broja novozaraženih, više od 50 posto su osobe starosne dobi od 16 do 45 godina. Razlog je neosviještenost ove populacije, kao i mnogobrojna privatna okupljanja, piše BHRT.

“Ono što je posebno teško jeste da su to sada već dosta mlađi pacijenti i pacijenti s teškom kliničkom slikom, i da pacijenti koje vraćamo na kućno liječenje se nakon par dana vraćaju na hospitalizaciju”, rekao je direktor UKC-a RS Vlado Đajić.

Od početka pandemije u Bosni i Hercegovini testirano je oko 680 tisuća osoba. Liječnici kažu kako je upravo ovako mali kapacitet analize testova doveo do toga da osobe koje su zaražene sve duže čekaju kod kuće dok im zdravstveno stanje ne dođe do kritičnog. Tek tada se uspijevaju testirati i hospitalizirati.

“Ovaj treći val kako ga mi prepoznajemo on je ustvari vrlo opasan i vrlo ozbiljan. Stanje se pogoršava zadnja dva tjedna. Bolnica je prepuna ono što je možda posebno vidimo i prepoznajemo su vrlo teške kliničke slike. Mi sada u bolnici nemamo srednje teških pacijenata. Svi pacijenti su teški ili kritični”, istakao je direkotr Opšte bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetanović.

Povećava se i broj preminulih te je Bosna i Hercegovina u vrhu tabele smrtnosti u svijetu. A kao dogovor na ovakve brojke, epidemiolozi i imunolozi navode neophodno cijepljenje.

“Restriktivne mjere, odnosno represivno epidemiološke imunološke mjere, da one su efikasne ja to pozdravljam ali uz aktivnu imunizaciju. Ako nema aktivne imunizacije, zglave nema. Ne vidi se svjetlo na kraju tunela”, rekao je imunolog Jasenko Karamehić.

Komplicirani zdravstveni sustav u Bosni i Hercegovini najviše trpi teret pandemije, a nesposobnost nadležnih da osigura cjepiva, kao i nemar stanovništva, doveo nas je do ove točke. Zaraza se sve brže širi, a ako ovakav trend bude nastavljen, liječnici kažu kako u bolnicama više neće biti mjesta za pacijente kojima je neophodna hospitalizacija.

Izvor: Iks-portal.info

error: Content is protected !!