Bivši frontmen Azre, legendarni Branimir ‘Johnny’ Štulić, već desetljećima, točnije od 1981. vodi bitku oko autorskih prava na svoju glazbu. Mnogo puta o tome se javno izjašnjavao, a to je učinio opet na svom YouTube kanalu kako bi obilježio nepravdu koja mu se nanosi punih 40 godina, smatra on.

Sve je počelo kada je izašao iz Saveza kompozitora Jugoslavije (SOKOJ) preko kojeg su se isplaćivali honorari autorima, a danas je pretvoren u Organizaciju muzičkih autora Srbije koja ga i dalje pljačka, a optužio je i hrvatski ZAMP, kao i Croatia Records od kojeg traži isplatu od 25 milijuna eura, piše Index.hr.

– SOKOJ, što znači Savez kompozitora Jugoslavije (premda bi u tom slučaju trebalo SKOJ, ali da se raja ne dosjeti, sitno izmjene naslov), zadrži ime i u novim okolnostima iako bi ispravnije bilo, po istom načelu, SOKOS, jer Jugoslavije više nema, a sad je to Organizacija muzičkih autora Srbije, dakle, to SOKOS se čita Savez organiziranog kriminala Srbije, i to s obje strane, s lijeva na desno i obratno, kako god se uzme, budući da ako laže koza, ne laže rog, što je, uostalom, i vidljivo iz dopisa kojeg bjeh primoran dotičnima uputiti, započinje Štulić i kreće u objavu sadržaja pisma.

– Poštovani, upoznati ste s dopisom g. Živkovića, koji vam je u moje ime poslao zadnju opomenu pred isključenje i, također, proslijedio dokument koji to u cijelosti potvrđuje (zacijelo ne zbog daljnje komunikacije i izjašnjenja na navode, već zbog dobre vjere i najkraćeg roka od 14 dana). Eto, ima tome punih četrdeset godina da se vi o taj dokument oglušujete. Za to vrijeme ste mi nanijeli neizmjernu štetu. Ja sam po tadašnjim zakonima morao ući u SOKOJ da bih dobivao svoje autorske i ine prinadležnosti, međutim, one nisu stizale. Na moj upit zašto, odgovoreno mi je da vaša firma prelazi na kompjutere od ’74., i da zbog toga niste u stanju isplaćivati honorare (ali ste itekako sposobni ubirati dotične, dapače, vaš prelazak na kompjutere je potrajao sve do rata, punih 17 godina, ako se već ratno vrijeme ne računa, tako se, uostalom, i sami hvaliste na vašoj Internet stranici). Zbog toga sam odmah prije 40 godina u veljači ’81. raskinuo svaku suradnju s vama, no čak i tako ste (po istom obrascu) još polagali pravo na ubiranje mojih honorara sve do isteka te kalendarske godine (znajući da ih nikada nećete isplatiti), štoviše, toliko vam se osladilo da mi ne silazite sa nježnika sve do današnjeg dana, nastavlja frontmen Azre.

– Sad, ja nisam od SOKOJ-a primio ni dinara u cjelokupnom životu. Za drugu polovinu 1980. ste ubrali barem 50 000 tadašnjih maraka samo od Jugotona na ime mojih autorskih honorara koje nikada nisam vidio, a sljedeću ’81. kudikamo više, da ne spominjem radio–difuzna izvođenja kako u zemlji tako i inozemstvu (koja su daleko platežnija)”, navodi. Međutim, vi niste prestali s ubiranjem mojih prihoda ni po isteku ’81., već ste produžili sve do 1994., kad ste me u zamjenu za hrvatsku ‘Oluju’ predali ZAMPU (vidi se da radite za istog gazdu), dakle, tu ste me svake godine oštetili za milijun eura, jer, premda ste znali da ja nemam ništa s vama, opet do rata je na svakom nosaču zvuka stajalo SOKOJ i, naravno, moji radio–difuzni prihodi su se slijevali u vaše kofere, a upravo je to i razlog vašem podmetanju nepostojećih web licenci na moje pjesme, content ID–a i općenito drugih lažnih i neistinitih podataka, reče Štulić.

– Ipak to ne znači da vam matematika ne ide od ruke, naprotiv, i sami ćete lako izračunati koliko tih trinaest godina po milijun eura iznosi, dodatno kamati. A neću vam oprostiti ni tih godinu i po, ’80. i ’81. To je što se tiče glavnice iz Jugoslavije. A za ove druge potonje grijehe koji se očito protežu od ’94. sve do današnjih dana (jer čemu onda ovo prometovanje), još 26 milijuna, dakako s kamatama, dok bezočnost vašeg “poslovanja” nema cijenu, pa ću je otpisati, završio je. 

ODGOVOR ZAMPA

Zamp još nije stigao odgovoriti na ove optužbe, ali su prije nekoliko godina reagirali i objasnili što je Štulića dovelo u ovu situaciju.

– Izlaskom iz sustava kolektivne zaštite autorskih prava preko društva SOKOJ (Štulić je) istupio iz sustava kolektivne zaštite na svjetskom nivou, te postao autor izvan sustava kolektivne zaštite i na njegovo se ime ne prikupljaju nikakve naknade.

– Branimir Štulić dakle ne želi ostvarivati svoja prava preko bilo koje udruge za kolektivno ostvarivanje prava u svijetu. Da bi to napravio, on niti ne treba biti članom npr. HDS ZAMP-a – treba biti članom bilo kojeg sestrinskog društva za kolektivno ostvarivanje prava u svijetu – ako želi i nizozemskog društva BUMA/STEMRA. Ali on to jednostavno ne želi.

– Dakle, prema izboru samog Štulića, HDS ZAMP ne naplaćuje naknadu za korištenje njegovih prava. Ne postoje nikakva sredstva ni ‘Štulićev novac’ koja bi administrativni aparat HDS ZAMP-a zadržavao ‘za sebe’, stoji u izvješću HDS ZAMPA.

PIŠE PSD

error: Content is protected !!