Općinski sud u Splitu je u ponovljenome postupku pred tim sudom u petak je odlobodio optužbi bivšeg ministra unutarnjih poslova Županije zapadnohercegovačke Zdravka Borasa da je zloporabom dobivao invalidsku mirovinu u Hrvatskoj, te istodobno bio zaposlen u Federaciji BiH.

Borasov odvjetnik iz Splita Damir Primorac rekao je za Večernji list kako je sud u Splitu doslovno prihvatio argumentaciju višeg, Županijskog suda u Zagrebu koji je poništio raniju osuđujuću presudu iz 2019. godine.

“Viši sud utvrdio je kako gospodin Boras nikoga nije doveo u zabludu. Identičnu obrazloženje je imao i Općinski sud u ponovljenom sudskom postupku”, rekao je Primorac.

Državno odvjetništvo Hrvatske je teretilo Zdravka Borasa da je svjesno Hrvatskome zavodu za mirovinsko osguranje nije prijavio svoje zaposlenje u Federaciji u BiH s ciljem da ‘nezakonito prima invalidsku mirovinu’.

Boras je 2019. osuđen zbog prijevare te je bio osuđen na kaznu zatvora od 1 godine koja se neće izvršiti ukoliko u roku od 3 godine ne počini drugo kazneno djelo. Boras je nakon te odluke podnio ostavku te je razriješen dužnosti ministra. Današnja odluka Općinskog suda u Splitu je nepravomoćna, na koju se može žaliti Županijsko državno odvjetništvo.

Izvor: Vecernji.ba

error: Content is protected !!