U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održan sastanak o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Sastanku su nazočili premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici, te predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kao i premijeri i ministri zdravstva županija u Federaciji BiH.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je nakon završenog sastanka da je današnji sastanak sličio na sjednicu Vlade FBIH, jer su bili svi faktori koji su nadležni.

“Opet imamo izvanrednu situaciju, jako nam raste broj zaraženih, radi se o nekom sljedećem valu. Uglavnom danas smo raspravljali na jednom stručnom nivou što dalje. Obrađivali smo epidemiološke mjere i cjepivo”, rekao je Novalić.

Goran Čerkez je nakon sastanka iskazao zadovoljstvo ovim sastankom.

“Čini mi se da je bila konstruktivna diskusija i ono što bih naglasio je da je danas situacija dramatična. Moramo se svi uozbiljiti, jer nastavak ovakve situacije nas vodi u scenarije koji su se dešavali u Italiji i drugim zemljama. Žao mi je što smo došli u situacije da to govorimo. Trenutno situaciju ne možemo povezivati sa procesom cijepljenja, što se vidi i kroz situaciju u Srbiji.

Nažalost za nabavku cjepiva zakazao je jedini pravni subjekt odnosno državni nivo. Naravno nije to nikakvo opravdanje, jer ćemo zahvaljujući formiranjem ad hoc tijela, koji će sadržavati sve relevantne faktore pokušat će se pokrenuti da se cjepivo nabavke kroz mehanizam nabavke federacije”, poručio je Čerkez.

On ističe da oklijevanjem dovodimo se u situaciju da ne možemo uvesti nove pacijente u bolnicu.

“Ne možemo primiti više pacijenata nego što imamo resursa i kapaciteta. Situacija ispred Domova zdravlja je kaotična. Situacija i u drugim kapacitetima je teška. Očigledno se radi o nedovoljnom testiranju, zahtijevali smo da se taj segment pojača. Idemo ka dramatičnoj situaciji, mora se nešto uraditi.

Pozivamo sve građane, privredne subjekte, posebno ugostiteljstvo. Ne smije biti nikakvog slavlja za 8. ožujak, ne smije se dozvoliti sa ovom neodgovornošću da idemo u novi lockdown. Provođenje mjera bi moglo dati rezultat, ali ako se provode kako su propisane. To su današnji zaključci, a ako budu realizirani možemo imati rezultat. Važno je da županijske vlade imaju hrabrost da odmah reagirju, svaki dan je kašnjenje. Već imamo kašnjenje od 15-tak dana, pravi priliv pacijenata je kroz dva tjedna.

Pozivamo stanovništvo da se ne okupljaju, da ne hodaju bez veze, nemojte u skupovima da širite infekciju koja ide nenormalno brzo. Imat će mo Krizi stožer u ponedjeljak, vidjet ćemo koje ćemo mjere pojačati ili izmijeniti, županije moraju da djeluju ne mogu čekati federalni nivo”, rekao je on.

Radio Sarajevo

error: Content is protected !!