Svi koji su gledali Eurosong 2006. ostali su u šoku kad se na sceni pojavio LT United, ‘all-star’ bend koji je te godine predstavljao Litvu. Šest muškaraca u crnim odijelima stalo je na pozornicu u ravnoj liniji, a jedan od njih je zapjevao ‘We are the winners’ na što su mu ostali uzvratili ponavljanjem nalik skandiranju na utakmici.

Ostatak pjesme ne mijenja se previše, ‘vođa navijanja’ pjeva “Mi smo pobjednici Eurovizije”, a ostali uzvraćaju ”jesmo, jesmo” ili ”glasajte za nas.”

Bend je nastao netom prije Eurosonga s isključivim ciljem da, kao što pjesma kaže, osvoje natjecanje. Ideja je na pamet prvo pala rock glazbeniku Andriusu Momontovasu, a onda je okupio druge prepoznatljive ličnosti s litvanske tv i glazbene scene.

Njihov nastup, mada na prvu izgledao jednostavan, zapravo je odlično osmišljen. Svaki član ima neku svoju točku, jedan urla na megafon, drugi svira violinu dok treći pritom luđački izvodi nešto što bi se moglo nazvati i plesom.

Pjesmu su neki uspoređivali s The Queenovim ‘We Are The Champions’, ali ona je ponajprije satira na cijelu manifestaciju Eurosonga koja se publici u dvorani ipak nije previše svidjela. Njihov nastup, jedan je od rijetkih u povijesti održavanja natjecanja koji su gledatelji izviždali.

Poznati po svom nekonvencionalnom humoru, Britanci i Irci Litvi su te godine dali maksimalan broj bodova, tj. ‘twelve ponts’. Naposljetku je komični bend dobio 162 boda u polufinalu i zauzeo peto mjesto te dospio u finale, gdje je završio kao šestoplasirani sa 163 boda. 

Kad su pobjednici, finski Lordi došli skupiti svoju nagradu pjevušili su stihove pjesme ‘We Are The Winners’, a mnogima do danas nije jasno kako publika u dvorani nije shvatila šalu i mislila je da je njihov nastup ozbiljni pokušaj manipulacije da steknu bodove.

Godinama nakon ljudi još pišu komentare na YouTube video njihovog nastupa. Jedna djevojka je napisala da joj nije jasno kako je ona koja je tada imala samo sedam godina shvatila da se šestorka samo dobro šali, a publika u sali nije. Većina ih naziva genijalcima i iščekuju dan kad će Litva pobijediti na Eurosongu da mogu otpjevati ovaj hit. Još jedna komentatorica ishvalila je bend, otišla je tako daleko pa u zbroju svih svojih životnih odluka, najboljom nazvala glasanje za LT United.

PIŠE M. M./slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!