Belgijski premijer Alexander De Croo iznio je u petak vremenski plan popuštanja mjera za suzbijanje covida u kojemu su zabranjena putovanja u inozemstvo za uskrsne praznike, a u svibnju bi se trebali otvoriti barovi i restorani.

“Svjesni smo da nam je potrebna perspektiva nakon pet mjeseci velikih napora”, rekao je liberalni flamanski čelnik.

“To nije automatski kalendar, morat ćemo voditi računa o broju hospitalizacija” povezanih s pandemijom, dodao je.

U državi s velikim brojem stranih državljana i stranih studenata, putovanja izvan zemlje zabranjena su do 18. travnja (iznimka su hitni obiteljski razlozi), čime su obuhvaćena dva tjedna uskrsnih praznika koji počinju u subotu 3. travnja.

Dosad je ta zabrana, koja ne vrijedi za prekogranične radnike, vrijedila do 1. travnja, piše Hina.

Od ponedjeljka je na otvorenom dopušteno okupljanje najviše deset osoba, umjesto dosadašnje četiri, a na pogrebima može biti do 50 ljudi. U travnju će Belgijanci moći opet sudjelovati na kulturnim događanjima na otvorenom poštujući razmak. U svibnju će se otvoriti kampovi za mlade i športaši će moći vježbati na otvorenom. Isto tako bit će moguć posjet tržnicama i zabavnim parkovima, rekao je De Croo.

Belgija je već više od četiri mjeseca u djelomičnoj karanteni: škole su ostale otvorene, ali barovi, restorani i dvorane za priredbe morale su se zatvoriti kako bi se zaustavio drugi val pandemije.

U svibnju bi se trebali otvoriti barovi i restorani zahvaljujući većem broju brzog testiranja, rekao je još premijer.

“Jedino pravo rješenje je cijepljenje, ono će biti temelj”, istaknuo je.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!