Trgovanje kriptovalutama veoma je popularno već neko vrijeme, a proteklih je tjedana ponovno u fokusu nakon što je vrijednost najpoznatije takve valute, bitcoina, snažno porasla i premašila 58 tisuća dolara. No pri ulaganju treba biti oprezan, jer vrijednost može znatno oscilirati.

Milijardu i pol dolara uložila je tvrtka Tesla, na čelu s karizmatičnim Elonom Muskom, u bitcoin. Ta je kriptovaluta tada vrijedila oko 33 tisuće dolara, a zatim joj je vrijednost narasla za gotovo 80 posto u samo mjesec dana. No nije samo Teslino ulaganje u kriptovalute izazvalo pozornost.

– Veća vijest od ulaganja u bitcoin jest to da će se Teslini automobili moći kupovati tom kriptovalutom. To je nešto što će iz perspektive trgovanja donijeti velike promjene, ističe Daniel Ives, financijski analitičar.

Neki su analitičari ipak oprezniji jer svaka tvrtka ima drukčije stajalište kad je riječ o ovakvim ulaganjima.

– Još je sve u vrlo ranoj fazi, tek se pripremamo za suživot s bitcoinom. Nitko ne želi propustiti priliku i posljednji se pojaviti na zabavi, ali još nije jasno kako će se ostale kompanije postaviti. Nisu sve kompanije Tesla, nisu svi predsjednici uprava Elon Musk, govori Craig Erlam, tržišni analitičar.

Zanimljivo je kako na ulaganje u kriptovalute gleda čovjek čija je tvrtka do 2014. kontrolirala 70 posto svjetske trgovine bitcoinom, a zatim proglasila bankrot.

– Bitcoin je prema tržišnim parametrima i dalje visokorizično ulaganje. Ako ga kupujete, morate znati da njegova vrijednost sljedećeg dana može biti nula, ističe Mark Karpeles, bivši direktor tvrtke Mt. Gox.

O digitalnom novcu i tomu što on može donijeti razmišljaju i svjetske financijske institucije.

– Digitalne valute mogu smanjiti troškove poslovanja te povećati produktivnost, financijsku uključivost i tržišnu integraciju. S druge strane, mogu potkopati financiranje banaka, privatnost podataka i kibernetičku sigurnost. Nadzor i regulacija mogu pomoći u ublažavanju tih rizika, govori Gerry Rice, glasnogovornik MMF-a.

Vrijednost bitcoina i ostalih kriptovaluta praktički je nemoguće procijeniti. U manje od godinu dana njegova je cijena oscilirala od 5 do 58 tisuća dolara. No prilično je sigurno da su kriptovalute postale globalni financijski faktor i da ćemo se njima u budućnosti sve više koristiti.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!