U intervjuu za jednu bosanskohercegovačku televiziju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bez ikakvog je povoda iznio uvredu o glasovitoj istarskoj malvaziji. Ubrzo su slijedile oštre reakcije.


– Znate zašto Srbi i dalje piju neku malvaziju iz Istre koja je “smeće” u odnosu na vino koje mi možemo ponuditi? Pa zato što se sjeća kad je prije 25 godina bio s djevojkom na obali mora. Lijepo miriše na to vrijeme, a vino odvratno, ničemu ne služi, govori Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije. 

Kaže se da se o ukusima ne raspravlja, ali i da je život prekratak da bismo pili loše vino. 

– Neprimjereno je to reći, može se reći da se njemu to vino ne sviđa. Međutim, da je loše, to je svakako krivo. Na natjecanju u Poreču koje se godinama održava istarska malvazija pokazala se kao najbolja od svih mediteranskih malvazija, a ima ih 40-ak, ističe Sandi Paris, četverostruki sommelierski prvak Hrvatske. 

Pitka je, sočna i mineralna, a za ljude u Istri ima sentimentalnu vrijednost.  

– Mi smo naučeni da ako idemo negdje, ne idemo na dec vina, nego na dec malvazije, dodaje Paris. 

U Istri je to i više od vina. 

– Ona uvijek pokazuje karakter terroira, čovjeka, mjesta i otkud dolazi, objašnjava Bruno Trapan, vinar. 

Izjava Aleksandra Vučića stoga je začudila vinare. 

– Gospodina Vučića sam imao prilike upoznati u jednom restoranu u Beogradu gdje su oni imali svoju večeru. Mi smo bili tamo za vrijeme jednog sajma i jedan moj prijatelj im je dao da probaju baš tu našu malvaziju i čovjek je bio oduševljen s tom malvazijom, govori Trapan.

Oduševljeni su i turisti iz Srbije koji navrate u Istru. 

– Normalno da žele piti našu domaću istarsku malvaziju i oduševljeni su s malvazijom, ističe Dušan Černjul, ugostitelj. 

Zato, politiku na stranu. Sve je ovo možda samo dobra reklama za našu autohtonu sortu. Koja nikako ne bi trebala razdvajati, nego spajati one koji u njoj uživaju. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!