U Sarajevskoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je 550 novooboljelih osoba od koronavirusa, dok se u istom vremenu od infekcije ovim virusom oporavilo 366 građana.

Od ovog broja novozaraženih, njih 372 pripada obiteljskim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama. Nažalost, jučer je preminulo deset pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom.

Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.549 osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo SŽ, u zadnjih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 409 osoba, a tjedna incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 681 osoba.

Trenutno je u SŽ hospitalizirano 346 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo smješteno je 240 pacijenta, a na Covid odjelu Opće bolnice „Prim. dr Abdulah Nakaš“ liječi se 106 osoba.

Devet pacijenata koristi pomoć respiratora. Trenutno je u Sarajevskoj županiji 2.830 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

S obzirom na kontinuirani rast broja novozaraženih, iz Zavoda za javno zdravstvo SŽ pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!