Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, smatra kako je potpuno neprihvatljivo da se u Radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona pokušava na svaki način izbjeći prisustvo opozicije, pa čak i predstavnika institucija koji nisu pod zajedničkom stranačkom kontrolom HDZ, SNSD i SDA.

-Odluka o tome kako će u budućnosti izgledati izborni proces i tko će koga birati, prevažno je pitanje da bi se iz kreiranja rješenja isključili opozicija, mediji i javnost uopće.

Zaključak koji se nameće sam od sebe je da obrisi rješenja po želji Dragana Čovića već postoje, da ih Milorad Dodik bezuvjetno podržava, kao i Bakir Izetbegović koji još uvijek pokušava naći model po kojem će ispuniti Čovićeve želje, a da ga dio javnosti ne osudi za to.

Šokantna je uloga i ponašanje veleposlanika Johana Sattlera i Izaslanstva EU u ovom slučaju. Pričaju nam o transparentnosti, a oni su netransparentni. Pričaju o europskim vrijednostima, oni ih se ne pridržavaju. Pričaju nam o demokraciji i uključivanju građana u proces donošenja odluka, a onda oni isključe čak i Parlament i dogovaraju sa stranačkim liderima po kafanama. To se zove licemjerje – piše Magazinović.

On pri tome zaboravlja kako je SDP već godinama dio bošnjačke pričuvne koalicije na državnoj i federalnoj razini, te kako se i uz pomoć zastupnika SDP-a preglasavaju legitimni predstavnici Hrvata. Magazinoviću očito smeta mogućnost da Bošnjavi ostanu bez mogućnosti biranja hrvatskih predstavnika vlasti, te pod izlikom nekakve demokracije pokušava zadržati pravo da određuje predstavnike jednom narodu u BIH. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!