Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije pokopan je danas u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg u groblju manastira Tvrdoš.

Prethodno je ispred Saborne crkve u Trebinju služena zaupokojena liturgija i opijelo, a potom je ulicama Trebinja ka Manastiru Tvrdoš krenula pogrebna povorka sa zemnim ostacima vladike Atanasija.

U povorci su, između ostalih, bili premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić te ministri u vladi Crne Gore, entitetska premijerka Željka Cvijanović i članovi Vlade Republike Srpske, vršitelj dužnosti direktora Povjerenstva za vjere Dragan Davidović, princ Filip Karađorđević, te mnogobrojno svećenstvo i veliki broj vjernika.

Kovčeg s tijelom vladike Atanasija pratili su episkopi Srpske pravoslavne crkve.

Umirovljeni episkop Atanasije preminuo je u četvrtak, 4. ožujka u Trebinju.

Liječen je u bolnici u Trebinju od virusa korona od 17. veljače. U Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost povodom upokojenja umirovljenog episkopa Atanasija.

Episkop Atanasije Jevtić rođen je u selu Brdarici, u šabačko-valjevskom kraju, 8. siječnja 1938. godine. Završio je Bogosloviju u Beogradu 1958. godine, u generaciji s mitropolitom Amfilohijem i episkopom Lavrentijem.

Po povratku iz vojske otišao je u monahe u manastiru Pustinji kod Valjeva 3. prosinca 1960. godine. Od 1991. bio je episkop banatski, a već sljedeće godine je izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog, prenosi Srna.

/HMS/

error: Content is protected !!