Odabir voća i povrća može biti zahtjevan zadatak ako ne znate koje su najbolje namirnice u određenom periodu godine. Iako tijekom cijele godine na raspolaganju imate različite vrste voća i povrća, optimalno bi bilo kupovati sezonske namirnice.

Kupnjom sezonskih namirnica nećete samo osjetiti zdravstvene blagodati, s obzirom na to da je takvo voće i povrće svježe, već ćete i proći jeftinije. Naime, uzgoj voća i povrća izvan sezone, odnosno u doba godine kada nije predviđen njegov rast i sazrijevanje, je zahtjevniji stoga su i cijene takvih namirnica veće.

Donosimo popis namirnica koje biste tijekom ožujka trebali više uvrstiti u svoju prehranu.

Sezonsko voće i povrće u ožujku

Ananas

Iako ovo tropsko voće koje neodoljivo podsjeća na ljeto u trgovinama možemo pronaći tijekom cijele godine, njegova sezona traje od ožujka do lipnja. Ananas je odličan za pripremanje voćnih salata, kolača, sokova i mesa. Ako ga stavljate u smoothie čiji je sastojak mlijeko ili jogurt, tada ga popijte odmah nakon pripreme jer ananas razgrađuje bjelančevine pri duljem kontaktu s njima.

Ne sadrži puno zasićenih masnih kiselina, kolesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i vitamina B6. Odličan je izvor vitamina C i mangana.

Artičoka

Ova mediteranska biljka preporučuje se za detoksikaciju i čišćenje organizma. Artičoka se može pripremati na razne načine, uključujući juhe, kao dodatak salatama i prilog raznim jelima. Teško je probavljiva stoga ju je prije konzumacije potrebno termički obraditi. Također, termički obrađena artičoka se mora jesti odmah jer duljim stajanjem oksidira i razvija spojeve koji mogu biti toksični.

Obiluje antioksidansima, vlaknima, folnom kiselinom, vitaminom C, željezom i kalijem. Učinkovita je u snižavanju razine lošeg kolesterola i povećava razinu dobrog kolesterola. Možete ju pripremati na razne načine, uključujući juhe, kao dodatak salatama i prilog raznim jelima.

Avokado

Zbog visokog udjela zdravih masti avokado je česta namirnica u prehrani onih koji paze na liniju. Zahvaljujući neutralnom okusu može se kombinirati sa slatkim i slanim namirnicama. Prilikom kupovine zrelost avokada najlakše je provjeriti laganim pritiskom prsta. Zreli avokado je pod laganim pritiskom umjereno mekan, ali se ne raspada.

Sadrži malo kolesterola i natrija. Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina, dijetalnih vlakana, vitamina C, K i folne kiseline.

Cvjetača

Cvjetača je veoma zahvalno povrće zbog lake pripreme i bezbroj kombinacija koje se od nje mogu napraviti. Najčešće se priprema kao krem juha ili pečena kao prilog. Sadrži malo kalorija, a bogata je bjelančevinama stoga bi se trebala naći u jelovniku svakoga tko želi smanjiti ili održati postojeću kilažu.

Sadrži malo zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Odličan je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Češnjak

Češnjak se kroz povijest koristio kao lijek za mnoge tegobe, a zbog svojih ljekovitih svojstava i danas je jedna od omiljenih namirnica. Neki ga jedu sirovog bez termičke obrade kako bi iskoristili sva njegova ljekovita svojstva.

Ovaj začin sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Odličan je izvor kalcija, fosfora i selenija. Dobar je izvor vitamina C, B6 i mangana.

Limeta

Ovaj se zeleni citrus najčešće konzumira kao sok, dodatak čajevima ili začin mesu i ribi. Limeta ima antikancerogena svojstva, a njezina korica sprječava starenje kože.

Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i natrija. Dobar je izvor kalcija i željeza. Odličan je izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Rotkvice

Iako se rotkvice najčešće konzumiraju kao dodatak salatama, postoji niz jela u koje se odlično uklapaju. Obiluju vitaminima i mineralima stoga imaju vrlo povoljan utjecaj na zdravlje, ali i ljepotu.

Ne sadrže puno zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Dobar su izvor riboflavina, vitamina B6, kalcija, magnezija i mangana. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, folne kiseline i kalija.

Rukola

Zbog svog specifičnog, gorkastog okusa rukola je čest sastojak salata, variva, juha, sokova, a koristi se i kao prilog jelima. Zanimljivo je da ovu biljku možete vrlo jednostavno uzgojiti na svom balkonu.

Bogata je vitaminom A, C i K, ima malo kalorija i mnogo minerala, vitamina, antioksidansa i fitokemikalija koje poboljšavaju cjelokupno zdravlje.

Špinat

Špinat je prava supernamirnica. Prirodni je antioksidans, ima antikancerogeno djelovanje, te obiluje brojnim hranjivim tvarima. Nije na odmet ponoviti da se podgrijavanje špinata ne preporučuje. Naime, špinat podgrijavanjem otpušta štetne tvari.

Sadrži vrlo malo zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Dobar je izvor niacina i cinka. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija i mangana.

/HMS/

error: Content is protected !!