Danas započinje obilježavanje svjetskog tjedna glaukoma.

Cilj obilježavanja Svjetskog tjedna borbe protiv glaukoma jest pravovremeno otkrivanje jednog od vodećih uzročnika sljepoće.

Glaukom se najčešće otkriva slučajno, mjerenjem očnog tlaka. Terapija lijekovima za glaukom je doživotna i kao nuspojavu izaziva suhoću oka, stoga je potrebno korištenje umjetnih suza koje ne sadrže konzervanse.

U nastavku donosimo neke podatke o ovoj bolesti.

Što je glaukom?

Glaukom je skupina bolesti vidnog živca koja dovodi do gubitka i oštećenja stanica mrežničkih ganglija, glavnog uzroka neuropatije. Povišeni intraokularni tlak (tlak iznad 22 mmHg) važan je faktor rizika za razvoj glaukoma. Neke osobe oštećenja živaca razvijaju pri vrlo niskom očnom tlaku, dok druge povišeni očni tlak imaju godinama, a da pritom ne dolazi do oštećenja. Neliječenje glaukoma može dovesti do trajnog oštećenja optičkog živca što će rezultirati gubitkom vidnog polja i na posljetku sljepoćom.

Glaukom je jedan od glavnih uzroka sljepoće u svijetu. Glaukom može postupno štetiti vašem vidu tako da gubitak vida nećete ni primijetiti sve do poodmakle faze bolesti. Najčešći tip glaukoma, glaukom primarnog otvorenog kuta, nema primjetne simptome i znakove osim postupnog gubitka vida.

Rana dijagnoza i liječenje može smanjiti ili spriječiti oštećenje živaca i spriječiti gubitak vida uzrokovan ovom bolesti. Vrlo je važno da vaše oči redovno ispitujete i mjerite vaš očni tlak.

Znakovi i simptomi

Oboljeli često nemaju nikakvih subjektivnih simptoma koji bi upućivali na glaukom, pa je odlazak na redovite oftalmološke preglede na kojima se mjeri intraokularni tlak od izrazite važnosti. Periferni ispadi vidnog polja i gubitak kontrastne osjetljivosti mogu ukazivati na zahvaćenost sloja stanica vidnog živca. Ispitivanje vidnog polja (perimetrija) i ispitivanje kontrastne osjetljivosti služe za određivanje stupnja oštećenja vida. Simptomi koji upućuju na glaukom su bol unutar ili iza očne jabučice, glavobolja, osjetljivost očne jabučice na pritisak, suzenje, neodređena nelagoda u očima.

Kada posjetiti liječnika?

Nemojte čekati vrlo primjetne probleme sa očima da bi otišli liječniku. Glaukom primarnog otvorenog kuta pokazuje neke simptome i znakove upozorenja prije nego se pojavi trajno oštećenje.

Redovni pregledi očiju su ključni za rano otkrivanje glaukoma, a to rano otkrivanje je dovoljno da bi se vaše stanje tretiralo uspješno i da bi se spriječilo daljnje pogoršanje vašeg stanja.

Američka akademija oftalmologije preporuča sveobuhvatan ispit za oči za sve odrasle starije od 40 godina, i taj ispit bi trebali polagati svakih tri do pet godina ukoliko nemate nikakve faktore rizika za glaukom.

Osim toga, budite svjesni da teža glavobolja, bol u očima, mučnina, zamagljen vid ili aureole oko svjetla mogu biti simptomi akutnog glaukoma zatvorenog kuta. Ukoliko doživite bilo koje od ovih simptoma ili sve zajedno potražite hitnu skrb na hitnoj ili liječnikovom uredu ili kod očnog.

Liječenje glaukoma

Cilj liječenja glaukoma je smanjiti tlak u oku. Kako bi se liječilo vaše stanje liječnik može sniziti pritisak u vašem oku, poboljšati izlučivanje tekućine u oku ili smanjiti količinu tekućine koja se proizvodi u oku.

Glaukom se ne može izliječiti, a šteta koja je već uzrokovana tom bolešću se ne može popraviti, no ipak redoviti pregledi i liječenje mogu spriječiti gubitak vida kod ljudi sa ranim glaukomom. Ako je do gubitka vida već došlo, tretman može spriječiti daljnji gubitak.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!