Austrijske vlasti privremeno su iz opreza obustavile cijepljenje serijom cjepiva protiv covida-19 tvrtke AstraZenece, dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije u druge nakon cijepljenja, izvijestio je u nedjelju austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG).

BASG je primio dva izvješća koja se povezuju s cjepivom iz iste AstraZenecine serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zwettlu u pokrajini Donjoj Austriji, stoji u priopćenju.

Po podacima navedenim u izvješću, 49-godišnjakinja je umrla od posljedica teškog poremećaja koagulacije krvi, a 35-godišnjakinje se razvila plućna embolija, no ona se oporavlja.

Plućna embolija je akutni poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

– Trenutačno nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi spomenutih stanja s cjepivom i cijepljenjem, priopćio je BASG.

Švicarske novine Niederoesterreichische Nachrichten, televizija ORF i novinska agencija APA izvijestile su da su obje žene medicinske sestre zaposlene u klinici u gradu Zwettlu.

U priopćenju BASG-a stoji da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama cjepiva te se dodaje da se odmah počelo s istragom kako bi se u potpunosti isključila bilo kakva optencijalna povezanost cjepiva s tim zdravstvenim problemima, odnosno smrtnim ishodom.

– Iz opreza više ne koristimo preostale zalihe ove serije AstraZenecina cjepiva, stoji u priopćenju.

Novinska agencija APA prenosi priopćenje predstavnika AstraZenece koji je kazao da je tvrtka u kontaktu s austrijskim vlastima i da podupire istragu.

Agencija podsjeća da su cjepivo odobrile i Europska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija na temelju globalnoga kliničkog ispitivanja u kojemu je sudjelovalo 23.000 ispitanika.

– Sve dosadašnje evaluacije pokazale su da je cjepivo AstraZenece protiv covida-19 sigurno i djelotvorno, prenijela je APA.

Regulatori Europske unije to su cjepivo odobrili 30. siječnja, uz objašnjenje da je učinkovito i sigurno za upotrebu. Nuspojave uočene tijekom ispitivanja uglavnom su bile kratkotrajne, a problemi sa zgrušavanjem krvi nisu evidentirani. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!