U protekla 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 94 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 19 osoba, objavio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Provedeno je 2178 testiranja, a postotak pozitivnih bio je 4,3 posto, izvijestili su članovi Stožera na konferenciji za novinare.

Na bolničkom liječenju je 805 osoba, od kojih 74 na respiratoru. Umrlo je 19 ljudi.

– Od početka epidemije, prije više od godinu dana, ukupno je testirano 1.387.946 osoba.- Imali smo 94 novoregistrirana slučaja od 2178 testiranih. Prvog ožujka smo imali 91 novoregistrirani slučaj od 2294 testirana, a tjedan dana prije imali smo 72 nova slučajeva od 2242 testirana, kazao je Krunoslav Capak.

– Imali smo prošli tjedan 3047 novooboljelih, a tjedan prije tog 3544 novooboljela, što je za 16,3 posto više. 14-dnevna stopa incidencije na 100 tisuća stanovnika je 161,2. Najnižu ima Istarska, 29,2, a najvišu Dubrovačko-neretvanska – 519,7. Na listi zemalja EU-a Hrvatska je na šestom mjestu. Nižu incidenciju imaju Finska, Njemačka, Danska, Španjolska i Portugal, a najvišu Češka. Ukupna kumulativna stopa na milijun stanovnika je 1377,5, što nas stavlja na 18. mjesto u EU-u. Udio pozitivnih slučajeva 8. ožujka je 4,3 posto. U proteklih 7 dana imali smo 8,6 posto, a u proteklih 14 dana 8,1 posto. Imamo 925 nuspojava na Pfizerovo, 75 na Modernino i 256 na AstraZenecino i dvije prijave ne znamo na koje cjepivo su se dogodile, kazao je Krunoslav Capak.

– Svi svjedočimo da masovni punktovi za cijepljenje predstavljaju pokaznu vježbu za ono što nam slijedi u dovršetku druge faze i za treću fazu kada bi trebalo doći više cjepiva. Riječka dvorana Zamet, Spaladium arena u Splitu, 19 punktova u Zagrebu predstavljaju odskočnu dasku za ono što želimo postići, kazao je Vili Beroš, ministar zdravstva govoreći o cijepljenju.

– Brojke ukazuju na visoku spremnost dionika u procesu cijepljenja i visok interes građana. Cijepise.zdravlje.hr bilježi 54008 iskaza interesa građana za cijepljenje, kazao je Beroš.

– Ne trebamo dozvoliti da lagani porast brojeva postane trend, kazao je ministar Beroš.

Beroš je čestitao Dan žena i kazao je da je epidemija naglasila ulogu žena u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Ministar je zatim iznio podatke o broju žena u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.

Cijepljenje prosvjetnih djelatnika

– Što se tiče cijepljenja, odgovor na pitanje je idući. U prvoj i drugoj fazi cijepljenja, naravno da su ciljevi različiti, mi smo u drugoj fazi i cilj je da procijepimo one koji imaju visoki rizika za smrt i teški oblik bolesti. Oni koji rade u kolektivima bi trebali imati određenu prednost, kazao je Capak.

Capak je rekao kako karantena ipak ostaje 10 dana.

– Što se tiče objašnjenja, mi smo nešto promijenili postupanje oko izolacije i karantene. Ono što smo najavljivali da će karantena biti 14 dana to nismo napravili. Ostala je na 10 dana jer je širokom diskusijom zaključeno da je i dalje prihvatljiv rizik kod one koji obolijevaju od klasične varijante korone. 14-dnevna karantena je za one koji obole od novih varijanti virusa. Cijepljenje protiv covida-19 se kao i preboljenje smatra važećim razlogom za izuzećem od karantene ili kontakta s oboljelom osobom, kazao je Capak.

Isporuka cjepiva


Otkrio je i kako ćemo ovaj tjedan primiti 62.400 doza cjepiva AstraZenece.

– Ustabilile su se pošiljke. Povećana nam je isporuka AstraZenece u drugom tjednu ožujka, u dva navrata ćemo primiti više AstraZenecinog cjepiva nego što je bilo planirano. Registracija Johnson&Johnson cjepiva se očekuje krajem ožujka,a isporuka vjerojatno neće biti prije sredine travnja. Naručili smo 900 000 doza cjepiva, ali ne znamo u kojim će tranšama dolaziti, rekao je.

Prelazak granice za cijepljene

Stožer je odgovorio hoće li oni koji su primili dvije doze cjepiva moći prelaziti granicu.

– Zasad nijedna zemlja EU nije dovela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja. Postoje bilateralni dogovori, tako i mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju. Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelasku granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice, sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali sada još postoji puno pitanja i kontroverzi, rekao je Capak.

– 17. ožujka bi EK trebala izaći s prvim draftom dokumenta. Vidjet ćemo što će u njemu biti. Dijelovi toga su izašli kroz europske i hrvatske medije. Možda će taj certifikat biti jedinstven. Ne mora značiti da netko ima dva cijepljenja nego da je završeno proces cijepljenja za tu osobu bilo s dva cjepiva ili s jednim ako je prebolio covid. O tome se razgovara u ovom trenutku, kazao je Božinović.

Sezonsko cijepljenje protiv COVIDA?

Na upit hoćemo li se cijepiti protiv covida svake godine kao protiv gripe, zasad nitko ne zna odgovor.

– Neka cjepiva slabije štite protiv novih varijanti. U literaturi je objavljeno da AstraZenecino cjepivo nešto slabije štiti od južnoafričkog soja. Kakve će biti implikacije varijanti koje su pod našom paskom, imamo češku i neke druge varijante koje pratimo, da vidimo kakav je utjecaj na brzinu širenja bolesti i težinu bolesti. Možemo reći da u velikoj mjeri ova cjepiva štite protiv novih varijanti. Što će biti s budućim novim varijantama to nitko ne zna. Ne znamo koliko traje imunitet nakon cijepljenja i ne znamo kakve će se nove varijante pojaviti. Moguće je da će nam trebati i nove varijante cjepiva, kazao je Capak.

Brzi testovi i lijekovi za koronu


– Što se tiče testova koji su se sad počeli registrirati i koje su neke države pustile u prodaju su testovi koje ljudi sami mogu obaviti, moraju zadovoljiti neke kriterije. Trebaju biti dovoljno učinkoviti i osjetljivi te uputstva trebaju biti dovoljno jasna i to treba potvrditi HALMED. U Hrvatskoj dosad nemamo niti jedan takav test registriran, ali uskoro će vjerojatno biti. Prije četiri tjedan smo validirali jedan takav test, ali nije bio dovoljno osjetljiv da ga pustimo na tržište, rekao je Capak.

– Što se tiče samih lijekova nema nekih iznimno novih rezultata, iako se radi i na izradi direktno antivirusnog lijeka. Kortikosteroidi ako se daju u pravoj mjeri mogu smanjiti zaraznost i smrtnost. Imamo podatke i o specifičnim imunoglobulinima, ono što se vidi i što se zna je da ih treba dati ranije, na samom početku bolesti kod osoba koje imaju opasnost za teže rizike bolesti, rekla je Markotić.

Rusko cjepivo

– Vjerujem da rezultati ankete dokazuju interes građana za cijepljenje i svjesnost da cijepljenje može odrediti ishod epidemije. Na Vladi je da sagleda mogućnosti o nabavi cjepiva da se procjepi 70 posto populacije, ali je na prvom mjestu sigurnost. Ne smije biti prečaca, moramo se voditi EU regulativom ali i vlastitom koja definira mogućnost nabave bilo kakvog cjepiva, pa i ruskog. Naš kontakt je ostvaren, čekamo dokumentaciju koju će Halmed regulirati, kazao je Beroš.

– EMA je zaprimila dokumentaciju 4. ožujka i krenula je analiza po ubrzanom postupku, kazala je Markotić.

Nove mjere

Članove Stožera novinari su pitali kakav je plan za suzbijanje trećeg vala, a Božinović je rekao kako se krajem tjedna treba odlučiti o produživanju mjera.

– Krajem tjedna moramo razmisliti o produžetku mjera. Sad je još rano konkretno govoriti o tome, ali s obzirom na rast teško da se od 15. ožujka mogu očekivati popuštanja. Prije bi trebalo biti u fokusu očuvanje sadašnjih mjera da se ne moramo vraćati nazad. Nastavit ćemo pratiti situaciju sa širenjem virusa u Hrvatskoj i izvan zemlje i donositi mjere. Nema tu copy-paste pristupa i mislim da je to ispravno, rekao je Božinović.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!