Srbija je uspjela cijepiti najveći postotak stanovništva nakon Ujedinjenog Kraljevstva. No za razliku od te zemlje – imaju golem broj novozaraženih, a bolnice su na rubu kapaciteta. Zdravstvene djelatnice u Kliničkom centru u Novom Sadu – i Dan žena provele su liječeći teško oboljele.

Kao i svi klinički centri u Srbiji, i novosadski je na rubu pucanja. Ove hrabre žene potvrđuju da im u napornoj psihofizičkoj borbi s virusom nedostaje muških kolega, ali i to da upravo zahvaljujući ženskom duhu i energiji sve drže pod kontrolom, na potrebnoj razini.

– Mi više radimo iz srca. Nije samo profesija u pitanju. I emocije se uključuju u liječenje pacijenata. Pogotovo kad imamo svjesne, uplašene. Znamo taj pristup njima. Da ih ohrabrimo, da im pomognemo, da im pričamo. Ima kad im i pjevam, govori Maja Cvjetković, medicinska sestra.

Srbija se službeno bliži broju od 5000 preminulih od covida. Crna statistika kaže da je bolest odnijela živote i čak 150 liječnika i medicinskog osoblja. I njih kod kuće čekaju njihovi najmiliji, svjesne su rizika od obolijevanja. I bez toga su dugi radni sati na covid odjelima, među bolesnima, uzeli svoj danak.

– Odrazilo se na privatan život, kako moj, tako i svih drugih kolega. Znate, dođemo u situaciju da se čujemo telefonom kada smo u kući i van službe i komentiramo da se više među sobom družimo, više se među sobom razumijemo, naglašava Nataša Gocić Perić, kardiologinja.

Vlast balansira između potreba javnog zdravstva i ekonomije. Pritom pokušava ne uvoditi još bolnica u tzv. covid sustav. Cilj je medicinsku skrb pružiti i ostalim bolesnicima, a ne samo onima zaraženima koronavirusom, kojih je trenutačno u bolničkim krevetima 4237. Pritisak na srbijanski bolnički sustav je golem. Žene ga čine podnošljivijim.

Broj novozaraženih građana Srbije i danas je opet velik – 4091 slučaj. Na respiratorima je 176 pacijenata…

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!