Europa, nakon brojnih skandala u vezi s hranom, priprema bolju regulativu za proizvođače, ali i jasnije označavanje proizvoda, koje će potrošačima olakšati izbor. Navođenje zemlje podrijetla trenutačno je obvezno za proizvode poput svježeg i smrznutog mesa, ribe i jaja. To bi pravilo uskoro trebalo vrijediti i za druge proizvode. 

Mlijeko je zbunilo i potrošače i proizvođače domaćeg mlijeka.  

– Imamo u nekoliko dana opet raznorazne pozive u pomoć mljekara. U ovom trenutku se označavaju s nekim srčekima, piše iz Hrvatske, a zapravo ako detaljno sitno pročitate na deklaraciji piše – made in EU, ističe Mladen Jakopović, Hrvatska poljoprivredna komora. 

Jer za zemlju pakiranja trajnog mlijeka navedena je Hrvatska, a za podrijetlo mlijeka – Europska unija. Čije je onda mlijeko i može li se na takvom proizvodu isticati oznaka “hrvatski proizvod”?

– Danas je moguće da proizvod bude obrađen u Hrvatskoj i da se onda napiše da je nešto domaće, a da sirovina bude iz neke druge zemlje. Po meni je to zavaravanje potrošača, to jest dopušteno sada, ali u jednoj sivoj zoni, naglašava Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Sve te nedoumice trebala bi razriješiti nova europska strategija “od polja do stola”.

No pravu malu revoluciju ipak ćemo pričekati. Jer dilema je mnogo. Ni kod deklariranja meda potrošači ne mogu biti sigurni u kojoj su ga zemlji pčele prikupile. 

– Dakle, danas imamo situaciju da je kod imena dovoljno napisati da je mješavina meda iz Europske unije i van EU, a to je apsolutno nedovoljno precizno. Zbog toga sam ja uložio amandman kako bi se vrlo jasno preciziralo odakle koji sastojak u toj smjesi dolazi kako se ne bi prodavalo pod europski med nešto što to nije, govori Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu.

Zato je sve više prijedloga da se na proizvode koji dolaze iz jedne zemlje i koji su doista domaći stavljaju zastavice. To već čine Austrija i Irska, a takvo pravilo samostalno mogu uvesti i druge članice. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!