Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da se BiH nalazi pred izborom – ili će dosljedno poštovati odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma ili se mirno razići, jer treće više nije moguće.Dodik je naglasio da se zbog najava da bi BiH mogla dobiti novog visokog predstavnika neophodno da se o tome izjasne oni kojih se ta odluka izravno tiče, a to su Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska i BiH, koje jedine, prema odredbama Daytonskog sporazuma, mogu zatražiti postavljanje visokog predstavnika, koji bi bio imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti.

Dodik je naveo da je prema propisanoj proceduri do sada samo Carl Bildt izabran na zakonit način.

– Kako Republika Srpska ne traži da u BiH dođe novi visoki predstavnik, već sada mogu reći da bi on, ako dođe, došao nezakonito, suprotno odredbama Aneksa 10 kojim je dobio politički život u BiH. Stoga smatram da o ovom pitanju svoje mišljenje treba dati najviše zakonodavno tijelo Republike Srpske, njena Narodna skupština, koja je jedino relevantno mjesto na kojem Republika Srpska može mjerodavno razmatrati najvažnija pitanja za svoju budućnost – istaknuo je Dodik za Srnu povodom njegove inicijative za održavanje posebne sjednici NSRS-a.

Pojasnio je da su se svi visoki predstavnici koji su do sada bili u BiH pozivali na zakonitost u radu legalno izabranih predstavnika u BiH, a da su sami na nezakonit način birani, i sami nezakonito i suprotno Daytonskom sporazumu postupali, lažno se predstavljajući kao visoki predstavnici međunarodne zajednice, a oni su prema Daytonskom sporazumu visoki predstavnici strana potpisnica.

– Začarani krug nezakonitosti jednom mora prestati i smatramo da je ovo trenutak kad se moramo suprotstaviti pravnim argumentima, a oni su na strani onoga što mi godinama tvrdimo – konstatirao je Dodik.

Ukazao je da inzistiranje na produženju boravka visokog predstavnika u BiH, koji bi uz to došao na način suprotan onome što je propisano, znači da međunarodna zajednica, ma što to značilo, odustaje od ideje da je moguće da se BiH demokratizira i integrira u EU.

– Visoki predstavnici su svih prethodnih godina činili kaznena djela intervenirajući na Daytonskom sporazumu na što nisu imali pravo, u dobroj mjeri suspendirali dijalog, neustavno i neovlašteno mijenjali Ustav BiH, kao i ustave Republike Srpske i FBiH, kršili ljudska prava i svojim činjenjem nas doveli do točke kada je svima jasno da je za sve ove godine ta institucija proizvela toliko štete da se mi sada bavimo posljedicama njihovog djelovanja a ne europskim ciljevima i zadacima – rekao je Dodik za Srnu.

Kazao je da zbog prisustva visokog predstavnika bošnjačka politička elita, ma koja da je bila na sceni, nije promijenila svoje stavove od 1995. godine, očito ohrabrena “velikim bratom” koji će umjesto njih pregovarati, pa ako pregovori ne uspiju onda nametati rješenja koja idu njima u prilog.

– Zato je gotovo pa nemoguće bilo promijeniti pravosudni sustav, Izborni zakon i druge kapitalne zakone u BiH, od kojih su neki i uvjet za naše napredovanje ka EU. Ako 26 godina od završetka rata nije vrijeme da BiH vrati suverenitet koji joj je oduzet uvođenjem visokog predstavnika, bojim se da ga nikada vratiti neće i da će ova zemlja biti prepuštena međunarodnim službenicima kojima će to biti samo jedna stepenica na ljestvici profesionalnih biografija – naglasio je Dodik.

Ponovio je da Republika Srpska ostaje privržena poštivanju Daytonskog sporazuma, a to znači i Aneksa 10 koji predviđa kako visoki predstavnik može biti imenovan.

– Ako međunarodna zajednica misli da može selektivno primjenjivati odredbe Daytonskog sporazuma, onda i nama šalje poruku da taj sporazum gledamo kao švedski stol s kojega ćemo uzimati što nam se sviđa. Zato mislim da je ovo ključni trenutak u kojem se moramo izboriti za suverenitet Republike Srpske i pravo da odlučujemo jer smo za to birani. Sve drugo BiH vodi ka raspadu. Sad smo pred izborom – ili ćemo dosljedno poštivati odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma ili ćemo se mirno razići. Ništa treće više nije moguće – poručio je srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sazvao je za sutra sjednicu Kolegija, na kojoj bi trebao biti utvrđen prijedlog dnevnog reda i termin održavanja posebne skupštinske sjednice na zahtjev srpskog člana i predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Za dnevni red 18. posebne sjednice Narodne skupštine Dodik je predložio točku – ocjena rada visokog predstavnika, primjena Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!