Vlada Federacija BiH potvrdila je na današnjoj žurnoj sjednici formiranje tima koji će uime Federacije BiH s proizvođačima pregovarati nabavku cjepiva.

Za predsjednika “Ad hoc” tima izabran je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član kriznog stožera Ministarstva doktor Davor Pehar.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je na pres-konferenciji nakon sjednice da je, nakon što je postalo jasno da mehanizam COVAX-a na državnoj razini nije funkcionalan, Federacija BiH morala reagirati u proceduri nabavke cjepiva.

– Poslali smo zahtjev institucijama i osobama za koje smatramo da trebaju biti dio ad hoc tima, ali i za ekspresno djelovanje u nabavci cjepiva. Uključili smo Parlament FBiH, tri županije koje imaju kliničke centre i Zavod za javno zdravstvo. Ovaj tim bi trebao na sjednici u Mostaru 11. ožujka dostaviti prijedlog ugovora o nabavci cjepiva koji će podrazumijevati cijenu, dobavljača, tip cjepiva i količinu. Donijeli smo odluku da količina ne može biti veća od 400.000 cjepiva , jer još uvijek očekujemo cjepiva od COVAX-a i programa Europske unije. Također cijena cjepiva ne može iznositi više od 12 milijuna KM – kazao je Novalić.

Kako je kazao, predsjednik grupe je prim. dr. Pehar, a članovi su specijalisti za lijekove u Federalnom ministarstvu zdravstva Sanja Čustović i Vesna Alagić, član Odbora za zdravstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH prof. dr. Mirsad Kacila, šef Ureda premijera SŽ Sanja Škuletić – Malagić, pomoćnik ministra za zdravstvo i zaštitu Alma Kadić, specijalista epidemiologije Blaško Topalović iz Tuzlanske županije i specijalist infektologije iz Hercegovačko – neretvanske županije Svjetlana Grgić.

Dodaje da nabavka cjepiva treba biti direktna od dobavljača ili njihovih predstavnika, te da se za nabavku cjepiva javilo već šest tvrtki iz FBiH.

/HMS/

error: Content is protected !!