Međunarodni dan žena obilježen je diljem svijeta. U nekim zemljama žene su na svoj podređeni položaj upozorile prosvjedima, pa i štrajkom glađu.

U Moskvi, tradicija se ne mijenja. Rusija je za Dan žena uvezla 9 tisuća tona cvijeća, jer muškarci tada opsjedaju cvjećarnice.

Kako bi sve žene sigurno dobile barem po cvijet, prolaznicama u Novosibirsku dijeli ih i vojska.

Unatoč zabrani okupljanja i ostalim mjerama, španjolske su feministice prosvjedovale. Naglašavaju da je u Europskoj uniji prošle godine oko 2.2 milijuna žena izgubilo radno mjesto, a Španjolska je posebno pogođena zbog velikog gospodarskog pada.

I u Parizu su upozorili na neravnopravnost žena u pandemiji.

– Ostanak kod kuće nije dobar za slobodu žena, njihovo blagostanje, mogućnost izražavanja i položaj u društvu. U lockdownu se znatno povećao broj slučajeva verbalnog i fizičkog nasilja nad ženama, kaže Emmanuelle Seris, Udruga liječnika hitne pomoći, Pariz.

A mnogo dalje, u društvima koja su po svemu skromnija i problemi su drugačiji. U Indiji su žene sa sela izašle na ulice. Štrajk glađu vide kao jedino sredstvo da promijene svoj položaj. U toj se zemlji povećava broj žena koje rade na poljima, jer muškarci odlaze u gradove u potrazi za boljim poslovima. Sedamdeset i pet posto zaposlenih žena na selu su poljoprivrednice, ali samo 13 posto njih posjeduje zemlju koju obrađuju.

– Vlada nam upućuje dobre želje na današnji dan, kaže: “obrazujte svoje kćeri, spasite ih!” To je slogan koji su odabrali. Mi smo također njihove kćeri, koje su sada izašle na ove prosvjede. Dakle, komu oni upućuju dobre želje? Jedna kći sjedi na ulici, a druga u palači!, kaže Babli Singh, aktivistica indijskih poljoprivrednica, New Delhi.

U glavnom gradu Meksika nepregledan je popis ubijenih žena na ovome zidu koji su vlasti podignule upravo kako bi obranile državne institucije od prosvjednika na Dan žena. Zid je tu kao obrana od vandalizma i provokacija, kazao je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador. Svakoga dana u Meksiku 10 žena smrtno strada u različitim oblicima nasilja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!