Od ponedjeljka je u Njemačkoj nastupilo popuštanje nekih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa koji se tiču kontakata i otvaranja nekih vrsta trgovina, a istodobno je počelo i masovno testiranje građana.

Tako od ponedjeljka na području čitave Njemačke vrata smiju otvoriti cvjećarne, knjižare i trgovine za vrtlarske potrebe.

U dijelovima Njemačke gdje sedmodnevna incidencija padne ispod 100 trgovine će smjeti pokrenuti prodaju s unaprijed određenim terminima za podizanje robe. Ispod incidencije od 100 trgovine smiju otvoriti vrata za ograničeni broj kupaca, dok u regijama gdje je tjedna incidencija 50 na 100.000 stanovnika ne trebaju takve posebne mjere.

Od ponedjeljka je dopušten i susret s najviše pet osoba iż nekog drugog kućanstva. Do sada su susreti bili ograničeni na jednu osobu.

Ostala otvaranja u kulturnom, sportskom i ugostiteljskom sektoru ovise o razvoju epidemiološke situacije tj. razvoju incidencije i njezinoj stabilnosti.

Za sada postojeće mjere zatvaranja na snazi ostaju do kraja mjeseca, a o novim mjerama će se na razini savezne i pokrajinskih vlada raspravljati na sastanku 22. ožujka.

Na sastanku prošlog tjedna je odlučeno da će, osim cijepljenja, i masovna testiranja poslužiti kao jedan od najvažnijih mehanizama u borbi protiv pandemije.

Predviđeno je da od ponedjeljka svakom građaninu tjedno na raspolaganju stoji jedan besplatni brzi test na koronavirus. Također, neki lanci u Njemačkoj su testove počeli prodavati već preko vikenda, ali su oni brzo razgrabljeni.

Ministar zdravstva Jens Spahn našao se na udaru kritika zbog toga što se u ponedjeljak nije bilo dovoljno testova u centrima predviđenim za podizanje testova.

Prema izvješću Instituta Robert Koch u ponedjeljak je broj novozaraženih 5.011, a u zadnja 24 sata umrlo je 34 ljudi, što je i najniži dnevni broj umrlih od početka studenoga.

U zadnjih tjedan dana prosječna incidencija zaraze na 100.000 stanovnika je Njemačkoj je bila 68, no taj broj varira ovisno o saveznoj pokrajini.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!