Na inicijativu i poziv reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u BiH Huseina ef. Kavazovića Fahrudin Radončić (SBB), Bakir Izetbegović (SDA) i Elmedin Konaković (NiP) potpisali su prije nekoliko dana Izjavu o položaju povratnika u RS, a naročito u Srebrenicu.

Prosjek starosti

Izjavu su potpisali i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) i premijer Federacije Fadil Novalić (SDA). Od onih koji su prisustvovali sastanku, jedino je nije potpisao predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Komentirajući reakcije nakon potpisivanja Izjave, reis Kavazović za portal “Avaza” je kazao da je pokušao s ljudima otvoriti pitanje opstanka.

– Nažalost, u glavi nekih ne postoji ništa osim populizma i politikantstva. Vidjeli ste reakciju. Tako nam je godinama. I koliko vidim, potrajat će do našeg nestanka u RS za 10-15 godina. Prosjek starosti našeg svijeta tamo je oko 60 godina. Sve se time kaže. Da Allah dragi sačuva i zakloni.

Multietničke stranke

Eto, pravi se dom za majke Srebrenice, koje nemaju nigdje nikoga u Potočarima. Kad njih pokopamo, pitamo li se što ćemo. Ne, glumimo nekakve multietničke stranke po Sarajevu – poručuje reis Kavazović.

Ističe da nema ništa više dodati osim – jad i velika tuga.

/HMS/

error: Content is protected !!