Filantropkinja i bivša supruga Jeffa Bezosa (57) MacKenzie Scott (50) se za vikend ponovno udala, i to za Dana Jewetta, profesora u jednoj privatnoj školi u Seattleu, a sada je reagirao i njen bviši suprug, piše Jutarnji list.

Bezos je preko Amazonovog glasnogovornika čestitao novopečenom paru. 

“Dan je odličan čovjek, sretan sam i uzbuđen zbog njih dvoje,” rekao je u izjavi ovaj čovjek koji je do 2021. godine bio najbogatiji čovjek na svijetu, ali ga je s trona nedavno skinuo Elon Musk.

Scott se od Bezosa rastala prije tri godine, a zbog razvoda je postala jedna od najbogatijih žena na svijetu. 

Otkada se rastala, MacKenzie Scott se posvetila radu s humanitarnim organizacijama koje vode žene, a donira i bankama hrane te koledžima koje pohađaju crnci. Kako je bila napisala u prosincu, od 2019. godine je raznim izvorima donirala preko četiri milijarde dolara, a izjavila je da tijekom života želi podijeliti veliku većinu onoga što ima. 

Forbes procjenjuje da raspolaže s 53 milijardi dolara.

Osim što je pomogla Bezosu podignuti Amazon, MacKenzie Scott napisala je dva romana. Na Amazonovoj stranici sada piše da “živi u Seattleu sa svoje četvoro djece i suprugom Danom”. Vijest o vjenčanju prvo je objavio Wall Street Journal.

Na internetskoj stranici neprofitne udruge Giving Pledge objavljeno je pismo Dana Jewetta, nastavnika prirodnih znanosti u školi Lakeside u Seattleu koju pohađaju djeca MacKenzie Scott. Jewett poručuje da je zahvalan na iznimnoj privilegiji koju će imati u partnerstvu poklanjanjem novca koji potencijalno može učiniti toliko dobra.

“Sretnom slučajnošću oženjen sam jednom od najdarežljivijih i najljubaznijih osoba koje poznajem, i pridružio sam joj se u obavezi da prenesem dalje ogromno financijsko bogatstvo tako da služi drugima”, objavio je Dan Jewett. Udrugu Giving Pledge (Davanje zavjeta) pokrenuli su 2010. milijarderi Bill Gates, njegova supruga Melinda Warren Buffet, prenosi New York Times. Potpisnici se slažu da će razdijeliti veći dio svog bogatstva.

MacKenzie Scott nije posebna samo po iznosu podijeljenom u humanitarne svrhe, nego i po tome što je novac dala bez kompliciranih birokratskih uvjetovanja koji zagorčavaju život humanitarnim udrugama. “Ostvarila je ogroman utjecaj”, kaže Grace Sato iz udruge Candid, način na koji ona daje novac mijenja trendove.

MacKenzie Scott bila je u braku s Jeffom Bezosom 25 godina. Razveli su se 2019., nagodbom je dobila 4 posto dionica Amazona. Jeff Bezos je rekao novinarima da je Dan sjajan i da je on jako sretan i uzbuđen zbog njih oboje, piše NYT.

PIŠE TENA ŠARČEVIĆ/JL Dok se Europa bori s trećim valom pandemije, u SAD-u se u posljednja 24 sata broj umrlih od COVID-a spustio ispod tisuću, prvi put nakon tri i pol mjeseca. Jedan je to od znakova usporavanja pandemije u Sjedinjenim Državama, koje bilježe i manji broj zaraženih i hospitaliziranih. U Zastupničkom domu traje rasprava o poticajnom paketu vrijednom 1,9 bilijuna dolara.

Predsjednik Joe Biden na dobrom je putu da ostvari jedno od svojih velikih predizbornih obećanja – najprije suočavanje sa zdravstvenom krizom kako bi se nakon toga pokrenulo gospodarstvo.

– U Americi se dnevno cijepi oko 2 milijuna ljudi, a plan je da se u sljedećih šest mjeseci cijepi 75 posto građana. Otvaraju se škole, a učitelji su na listama prioriteta za cijepljenje. U Zastupničkom domu traje rasprava o povijesnom paketu vrijednom gotovo dva bilijuna dolara. Bude li izglasan, velika većina Amerikanaca, među njima i zatvorenici, primit će čekove u vrijednosti od 1400 dolara, javila je iz Washingtona za Dnevnik HTV-a Branka Slavica.

– Milijarde dolara otići će saveznim državama, od kojih su neke na rubu bankrota, za ispitivanja COVID-a i raspodjelu cjepiva, dodala je.

Napominje da je prijedlog zakona već prošao u Senatu, a demokrati u Zastupničkom domu imaju dovoljan broj glasova te se može očekivati da predsjednik Biden potpiše zakon u sljedećih 48 sati.

– Nijedan republikanac nije podupro ovaj plan, a kritičari kažu kako velik dio paketa odlazi za projekte koji nemaju veze s pandemijom te da demokrati kupuju glasove za buduće izbore. Nezadovljni su i progresivni demokrati jer je iz plana izbačeno povećanje dnevnice na 15 dolara, kaže Slavica.

– Senat je odobrio američki paket spašavanja. Taj će paket, kao što je istaknuo moj ugledni kolega s Djevičanskih otoka, pomoći u ostvarivanju mnogo toga sjajnog za američku djecu, obitelji i žene, izjavila je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.  

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!