Vodeći ljudi hrvatske zajednice u Srbiji izloženi su prijetnjama zbog njihova zahtjeva da se hrvatski uvede u službenu uporabu u cijeloj Vojvodini, kao i u pojedinim sredinama pokrajine, priopćio je u utorak Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV).

DSHV najoštrije osuđuje najnovije zastrašujuće prijetnje upućene u proteklih nekoliko dana vodećim ljudima hrvatske zajednice, učestali govor mržnje na društvenim mrežama te povećan broj negativnih napisa u medijima, navodi se u njihovu obraćanju javnosti.

Uz priopćenje priložili su preslike naslova iz srbijanskih medija kao i poruke pojedinaca u kojima se među ostalima navodi: “Marš iz naše zemlje pa pričaj ustaški gde hoćeš” , “Proterali ste srpski narod majku vam ustašku a tražite u srbiji neka prava, p vam materina ustaška. To neće moći!!!!”, “Lingvisti upozoravaju: Tražiće hrvatski u celoj Srbiji”.

Sve su one posljedica poduzetih legitimnih koraka na planu zaštite interesa i ostvarivanja prava Hrvata u Vojvodini glede započete procedure uvođenja tzv. bunjevačkog jezika u službenu uporabu na teritoriju Grada Subotice, dodaje u priopćenju DSHV.

Stranka hrvatske manjine zbog prijetećih i drugih neprimjerenih sadržaja upućenih predstavnicima najvažnijih institucija Hrvata u Srbiji traži od predstavnika vlasti u Srbiji da ih osude, da mjerodavna tijela pronađu počinitelje i da ih procesuiraju.

Prijetnje vodstvu hrvatske manjine upućene su u trenutku dok traje polemika oko inicijative da se u Subotici u službenu uporabu uvede takozvani bunjevački jezik, što je zahtjev zajednice Bunjevaca koji niječu hrvatsku pripadnost.

Na sjednici Skupštine grada 4. ožujka pokrenuta je procedura njegova proglašenja službenim premda Bunjevci neHrvati ne čine 15 posto stanovništva Subotice, što je zakonski preduvjet.

Toj inicijativi oštro su se usprotivili DSHV, Hrvatsko nacionalno vijeće, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a Ministarstvo vanjskih poslova RH uputilo je Srbiji prosvjednu notu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!