Devet država članica EU-a, predvođenih Danskom i Nizozemskom, pismom su pozvale Europsku komisiju na ambicioznije politike u prometu koji je odgovoran za četvrtinu stakleničkih plinova. EK bi trebala odrediti rok za zabranu automobila na benzin i diesel na razini Unije kako bi se prometni sektor uskladio sa zacrtanim klimatskim ciljevima, poručuju.

To mora uključivati postupni prekid prodaje novih vozila na benzinski i dizelski pogon kako bi se postigla nulta emisija stakleničkih plinova. EU treba poboljšati infrastrukturu za punjenje baterija i drugih goriva koja ne emitiraju stakleničke plinove, a zakoni moraju biti izmijenjeni kako bi se članicama omogućilo da na nacionalnoj razini rade na napuštanju vozila na benzin i dizel, stoji u pismu. Pismo su potpisali i Austrija, Belgija, Grčka, Irska, Litva, Luksemburg i Malta.

EK će predstaviti strože standarde emisije ugljičnog dioksida za nove automobile u lipnju u paketu mjera kojem je svrha postizanje cilja o smanjenju stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030., u odnosu na razine iz 1990.. Klimatska neutralnost želi se postići do 2050..

Dio proizvođača automobila već je iznio planove o potpunom prelasku na električna vozila. Švedski Volvo je prošli mjesec najavio da će to postići do 2030., a Ford da će svi automobili prodani u Europi do te godine također biti električni. Britanska vlada planira zabraniti prodaju novih automobila na naftu 2030..

Prošle godine se u EU-u prodalo gotovo milijun električnih vozila, odnosno 10 posto ukupne prodaje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!