Američki Zastupnički dom izglasao je poticajni paket težak 1,9 bilijuna dolara koji bi prema planu predsjednika Joea Bidena trebao pomoći građanima i gospodarstvu pogođenima posljedicama pandemije.

Zastupnici su glasali po stranačkoj liniji, 220 demokrata podržalo je zakon nazvan “Američki plan spašavanja”, 210 republikanaca bilo je „protiv“, a pridružio im se i jedan demokrat, zastupnik Jared Golden iz države Maine. Akt koji je ranije potvrđen u Senatu predsjednik Joe Biden potpisat će u petak.

Očekuje se da već do kraja mjeseca na adrese velike većine američkih domaćinstava počnu pristizati čekovi u vrijednosti od 1400 dolara. Taj iznos dobit će pojedinci koji zarađuju manje od 75 tisuća dolara bruto godišnje, dok će bračni parovi koji zajedno zarađuju manje od 150 tisuća bruto dolara godišnje dobiti poticaj od 2800 dolara. Poticaje od 1400 dolara dobit će i svako dijete ovisno o roditeljskoj skrbi.

Ovo je treći put da Amerikanci dobivaju poticajne čekove od početka pandemije COVIDA-19

350 milijardi dolara bit će upućeno kao pomoć saveznim državama i lokalnim vlastima, nezaposleni će nastaviti primati potporu federalne države, sada u iznosu od 300 dolara tjedno. Povećat će se porezne olakšice za djecu. 128 milijardi dolara odlazi za pomoć otvaranju škola, više 50 milijardi za testiranje i praćenje zaraze od COVIDA- 19 , te za daljni razvoj cjepiva. Za pomoć restoranima pogođenima zdravstvenom krizom izdvojeno je 25 milijardi dolara, a 19 milijardi dolara za asistenciju podstanarima koji ne mogu plaćati najamnine.

Izglasavanje akta koji neki analitičari nazivaju i “Bidenovim novim planom“ prva je velika zakonodavna pobjeda predsjednika koji je u Bijelu kuću ušao prije manje od dva mjeseca. Demokrati tvrde da će zakon za 20 posto povećati zaradu 20 posto najsiromašnijih Amerikanaca.

Kritičari poticajnog paketa uvjeravaju da se američko gospodarstvo koje je u veljači kreiralo 379 tisuća radnih mjesta već počelo opotavljati i da će veliki priljev novca dovesti do rasta cijena i inflacije. No, javnost podržava Bidenov plan: prema anketi Istraživačkog centra Pew 70 posto Amerikanaca podupire poticajni zakon, uključujući i 41 posto republikanaca.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!