Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS da ga je jedne prilike jedan od službenika iz Europske unije pitao da li se u BiH narodi mogu dogovoriti da se raziđu u miru. Dodik je pojasnio da se to dogodilo na sastanku u Predsjedništvu BiH.

– Sve češće se susrećem s ljudima iz političkog svijeta, državnicima, koji imaju uloge vezano za BiH i nedavno mi je jedan od tih rekao sljedeće na sastanku Predsjedništva. Rekao je “molim vas isključite da se ovo ne snima i da se ovo ne uvodi u zapisnik”. Rekao je da sve strukture EU smatraju da je BiH nefunkcionalna i da se ne može uspostaviti funkcionalnost.

“Došao sam u ime značajne grupe iz EU, poslali su me da pitam možete li se mirno razići u BiH?”. Ne moram objašnjavati kakva je bila diskusija. Ovo je prvi put da mi se ovo dogodilo, da dođe i neko kaže da ovo ne ide. Mi predlažemo vratiti se na izvorni Daytonski mirovni sporazum, vratite nam ovlaštenja i ostajemo u BiH. U razumnom vremenu. Ne bude li ispoštovano, pokrenut ćemo mehanizme, pravo naroda na samoopredjeljenje koje nam je dato u aneksima i međunarodnim konvencijama koje su dio Ustava – rekao je Dodik.

Rekao je da želi da Srbi potenciraju razgovor s Bošnjacima, a ne stranci.

– Unitarna država nije naša država, sve je puka laž i blefiranje – naveo je Dodik.

Naveo je da se ne boji sankcija, ali da želi podršku NSRS.

– Ne želim ništa loše Bošnjacima. Ali 26 godina nam govore da smo genocidan narod. Predložit ću akt o referendumu o statusu RS, kad budete spremni da me pratite – rekao je Dodik.

On je naglasio da je za imenovanje visokog predstavnika neophodna suglasnost svih pet strana-potpisnica.

– U slučaju imenovanja prvog visokog predstavnika, Carla Bilta, obavljene su konzultacije s vlastima u BiH, nakon čega je imenovanje potvrdio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Već prilikom imenovanja idućeg visokog predstavnika’imenovanje’ je izvršio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira zaključcima konferencije iz Sintre, koje je potom potvrdilo Vijeće sigurnosti UN. I nakon toga, nizale su se brojne nepravilnosti, pa je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira izvršio imenovanje kandidata neminovnog od EU koja nije strana Aneksa 10 i nema nikakvu nadležnost u ovom postupku – pojasnio je Dodik, prenosi Avaz.

/HMS/

error: Content is protected !!