Apostolskom nunciju u Bosni i Hercegovini mons. Luigiju Pezzutu u srijedu je rektor Sveučilišta u Mostaru dr. Zoran Tomić uručio počasni doktorat ocjenjujući ga prijateljem BiH koji pridonosi ugledu ove zemlje, promovira suživot i pomirenje i podržava sveučilišnu zajednicu.

Na skromnoj svečanosti, na kojoj je bio ograničen broj gostiju zbog opasnosti od širenja korona virusa, papinski izaslanik dobio je titulu počasnog doktora te je održao predavanje o značenju mira i suradnje u BiH, zemlji koja je podijeljena različitim interesima.

“Jedini lijek je pomirenje, kako bi se oporavio pravi i izvorni duh ovih populacija, a to je duh jedinstva uz poštivanje različitosti, koji ustvari čini bogatstvo ovog teritorija”, rekao je nuncij Pezzuto.

Senat Sveučilišta u Mostaru ranije je prihvatio izvješće o dodjeli počasnog doktorata nakon što je to predložilo Stručno povjerenstvo sastavljeno od rektora sveučilišta u Zagrebu dr. Damira Borasa, Splita dr. Dragana Ljutića i Mostara dr. Zorana Tomića, te dr. Dragana Čovića i dr. Ike Skoke.

Rektor Sveučilišta u Mostaru dr. Zoran Tomić rekao je kako je aktualni apostolski nuncij u BiH, koji je osam godina na toj poziciji, ‘istinski graditelj je mostova među ljudima, kulturama, narodima i državama’.

“Monsinjor Luigi Pezzuto je, prije svega, pastir svoje Katoličke crkve, a potom i diplomat, i, kako sam istaknuo, humanist i mirotvorac. Monsinjor Luigi Pezzuto je, kao takav, prijatelj Bosne i Hercegovine i značajno pridonosi ugledu naše domovine u svijetu”, rekao je Tomić.

/HMS/

error: Content is protected !!