Hrvoje Zovko, dugogodišnji urednik i novinar HTV-a i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva ponovno je dobio otkaz na HRT-u. U poslijepodnevnim satima potvrđeno je na javnoj televiziji.

“Povijest se ponavlja, ne samo kroz činjenicu da me nastavljaju zlostavljati istim lažnim optužbama kao i prije tri godine, nego i u činjenici da je, kao i zadnji put, cijela javnost informirana o mom otkazu prije mene. Optužbe su prvo neistinite, a iz cijelog ponašanja HRT-a jasno je da nije riječ o mojim povredama obveze iz radnog odnosa, nego o njihovoj želji za odmazdom u kojoj ne biraju sredstva”, rekao je Zovko za Slobodnu Dalmaciju.

S HRT-a su pak za splitski dnevni list poslali očitovanje koje su naslovili “Zbog nasilnog ponašanja na radnom mjestu, novinaru Hrvoju Zovku otkazan Ugovor o radu.”

“Radničko vijeće HRT-a dalo je suglasnost većinom glasova na namjeravanu odluku o otkazu Ugovora o radu novinaru Hrvoju Zovku. Povod pokretanju postupka utvrđivanja povrede radne obveze i donošenju konačne odluke o otkazu, bila je anonimna prijava u kojoj se navodilo neprimjereno i neprofesionalno ponašanje g. Zovka prema jednoj radnici (novinarki) na radnom mjestu.

HRT je sukladno internim aktima i Zakonu o radu, proveo postupak utvrđivanja povrede radne obveze, sve u skladu sa čl. 115. s i 119. st.2. Zakona o radu, te je u samom postupku saslušano više svjedoka koje je predložila radnica. Navedeni svjedoci su potvrdili navode žrtve te je nedvojbeno utvrđeno postojanje krajnje neprimjerenog i neprofesionalnog ponašanja Hrvoja Zovka”, stoji u očitovanju HRT-a.

Anonimna prijava zbog omalovažavanja, vrijeđanja i vikanja

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Radničko je vijeće s 9 glasova za, 2 protiv i 2 suzdržana podržalo otkaz Hrvoju Zovku.

U obrazloženju otkaza ugovora o radu navodi se kako je anonimna prijava stigla 3. veljače, te da se odnosi na događaje od prije više od dvije godina kada je Zovko radio za Studio 4. Također se navodi kako je tijekom utvrđivanja povrede radne obaveze djelatnica HRT-a izjavila da ju je Zovko više od godinu dana svakodnevno omalovažavao, vrijeđao, te vikao na nju. Izjavila je kako nije formalno podnosila prijavu, ali da se obratila sindikalnim povjerenicama Sindikata novinara i HND-u, Sanji Mikleušević Pavić Maji Sever, ali da nije dobila zaštitu. Navela je i osam svjedoka, koji su, kako se vidi iz obrazloženja, potvrdili njene navode. Oko tog slučaja očitovao se i Zovko koji je dostavio, navodi se, pisanu obranu u kojoj je odbacio sve te optužbe kao iskonstruirane, tendenciozne i neistinite. Naveo je da se prema toj kolegici nikada nije ponašao neprimjereno i neprofesionalno, niti da je postupao na način na koji je to navedeno u anonimnoj prijavi.

Zovko tvrdi kako je riječ o odmazdi.

Dobio otkaz i zbog uvreda upućenih Periši Čakarun

Novinar i urednik Hrvoje Zovko, dobio je otkaz samo par mjeseci nakon što je pravomoćno utvrđeno da je prvi otkaz koji je dobio bio nezakonit.

Podsjetimo, tijekom 2018. godine Zovko je dobio otkaz na HRT-u zbog osobito teških povreda obveza iz radnog odnosa te uvreda i prijetnji urednici Informativno-medijskog servisa HTV-a (IMS) Katarini Periši Čakarun. Tvrdnje da se Zovko krajnje vulgarnim psovkama i nasilničkim ispadom, kako stoji u obrazloženju, obratio urednici HTV-a potvrdile su u 17. rujna očitovanjima i četiri djelatnice HRT-a. Odlukom Uprave HRT-a bio je vraćen na posao, ali istog dana je “privremeno udaljen” do okončanja sudskog postupka. Općinski radni sud u Zagrebu krajem listopada 2019. presudio je kako je otkaz nezakonit te je Zovko vraćen na posao.

Zovko je i na čelu Hrvatskog novinarskog društva (ili kraće HND) neovisna je udruga profesionalnih novinara sa sjedištem u Zagrebu. Članovi društva su novinari zaposleni u medijima.

Radio u Novostima i bio dopisnik iz Srbije

Hrvoje Zovko rođen je 1970. godine, a prvi poslovi kao novinaru su mu bili zagrebačko dopisništvo za Glas Slavonije (1995.) i Novosti (1997.). Hrvoje Zovko je najpoznatiji kao novinar HRT-a gdje je ključne godine proveo kao dopisnik iz Afganistana 2004. i 2012. godine te kao dopisnik iz Srbije od 2008. do 2010. godine. Vrhunac karijere doživio je kada je imenovan voditeljem unutarnje politike na HRT-u od 2015. do 2016. godine te predsjednikom Zbora istraživačkih novinara Hrvatske. Zovko je autor dokumentarnih filmova s tematikom Domovinskoga rata (Grotlo pakla, Posljednji dani Vukovara, Vukovar – priča bez kraja, Neobjavljeni rat, Generali).

Zovko je najpoznatiji po tome što je autor spornog priloga HRT-a, po kojem je Tuđman odbio obranu Vukovara, a imao je pripremljen dokumentarni film o generalu Anti Gotovini, koji je trebao biti prikazan nakon pravomoćne presude.

Zovko je dobio tužbu protiv Glasa Slavonije zbog ‘neobjavljenog dokumentarnog filma o Gotovini na dan presude’

Naime, 2015. godine sud je presudio u korist Hrvoja Zovka protiv Glasa Slavonije jer je informacije koje je objavio dobio, objavio u formi trača te nije provjerio istinitost. Ivica Šola je u svojstvu svjedoka na sudu kazao kako je informacije dobio redom od novinara: Hloverke Novak SrzićOzane Bašić i Tončija Kunjašića.

Ivica Šola je u svom tekstu napisao kako je HRT, uoči izricanja presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču, imao već pripremljen “film Hrvoja Zovka o Gotovini kao zločincu, o ‘Oluji’ kao zločinu pa je u studiju najednom nastala tuga i nevjerica nakon pravorijeka suca Merona”.

Da je HRT doista imao najavljeno ekskluzivno prikazivanje dokumentarnog filma Hrvoja Zovka o generalu Anti Gotovini na dan presude (koji ipak nije prikazan), vidljivo je bilo na stranicama HRT-a.

Hrvoje Zovko je između ostalog dobio tužbe protiv portala dnevno.hr, portaloko.hr te je dobio tužbu i protiv jednog ratnog snimatelja tijekom Domovinskog rata Dražena Travaša zbog povrede časti i ugleda.

Uz brojne tužbe sukobi s kolegama na HRT-u

Godina 2014. ostat će zabilježena po sukobu novinara HRT-a Ivana Jabuke s Hrvojem Zovkom, kada je, navodi tportal Zovko tražio od Jabuke da napusti zgradu na Prisavlju, što je Jabuka i učinio. Zovku to nije jedini sukob s kolegama, jer 2013. godine tužio etičkom povjerenstvu HRT-a kolegu Dražena Miočića zato što mu je, mediji navode, poručio “da se dokumentarac o Gotovini radi na zahtjev politike, a s ciljem da se generala prikaže kao kriminalca i ratnog zločinca“. Miočić je tu optužbu odbacio, a navodno je jedini svjedok tog događaja bio novinar Vedran Kukavica.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!