Republika Srpska će tužiti visoke predstavnike zbog kršenja Daytonskog sporazuma, navedeno je u jednom od zaključaka o kojem zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske raspravljaju danas na sjednici o djelovanju visokih predstavnika.

Osim toga, kako je navedeno, RS će razmotriti pokretanje razgovora o mirnom razlazu ako domaći razgovori između dva entiteta i tri konstitutivna naroda ne urode plodom, izvještavaju “Nezavisne novine”.

Što se tiče tužbe, u zaključcima se zadužuje Vlada RS da formira međunarodni pravni tim s ciljem podnošenja tužbe protiv visokih predstavnika.

“Krajnje je vrijeme da OHR bude zatvoren a odgovornost za budućnost i funkcioniranje BiH postane isključivo pravo i nadležnost naroda u BiH”, naglašeno je.

Dodaje se da NS RS smatra da BiH mora sama preuzeti odgovornost za svoj razvoj u skladu s Daytonskim sporazumom i međunarodnim pravom.

“Ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija”, naglašeno je.

/HMS/

error: Content is protected !!