Specijalni predstavnik Vlade Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Matthew Palmer u razgovoru s prvim potpredsjednikom Doma naroda Parlamenta BiH Draganom Čovićem ponovio je američku podršku ograničenoj ustavnoj reformi radi provođenja presuda Ustavnog suda i europske konvencije.

Objavilo je to na svom Twitter profilu Veleposlanstvo SAD u BiH.

Dodao je da SAD podržava i institucionalni proces Međuagencijske radne grupe (IAWG) koji će ustavne reforme prenijeti u Parlament BiH.

Palmer je naglasio da bh. civilno društvo i Središnje izborno povjerenstvo BiH moraju biti uključeni u vjerodostojan postupak IAWG.

– Kao institucija odgovorna za provedbu izbornog zakona, o uključivanju SIP-a ne može se pregovarati i ne bi se trebao koristiti kao izgovor da se izbjegne provođenje neophodnih reformi – poručio je Palemer.

Dodao je da Međuagencijska radna grupa slijedi standarde OSCE-a/ODIHR-a koji okuplja lidere u BiH, institucije i druge zainteresirane strane da se dogovore i predlože Parlamentu reformu izbornog zakonodavstva za napredak BiH na europskom putu, kao i poboljšanju integriteta izbora.

/HMS/

error: Content is protected !!