Srbijanska novinska agencija Tanjug i servisi te agencije izbrisani su utorak iz Agencije za privredne registre (APR), a beogradska tvrtka “Tačno”, koja je krajem 2020. steklo pravo koristiti imovinska prava i žigove agencije, registrirala je šest Tanjugovih servisa, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Prema navodima UNS-a, na službenoj stranici APR-a objavljeno je da je Tanjug obrisan iz registra, a prijavu je podnijela Branka Đukić, dugogodišnja ravnateljica te novinske agencije, o čijem statusu i vlasništvu nekoliko godina unazad traju prijepori, nakon što je još 2015. službeno objavljeno brisanje iz registra državnih medija.

Osim brisanja iz registra, na stranici APR-a objavljeno je da se brišu i servisi Tanjuga iz Registra medija, ali je u tom registru danas istodobno objavljeno da je beogradsko poduzeće “Tačno” iz Beograda registriralo novih šest servisa, navodi UNS.

Novih šest Tanjugovih servisa u Registru medija

Tako se Tanjug servis vijesti, Tanjug servis vijesti na engleskom, Tanjug foto servis, Tanjug video servis, Tanjug livestream i Biz servis Tanjug od danas nalaze u Registru medija, a kao njihov izdavač navedena je tvrtka “Tačno”, dok su isti urednici koji su bili upisani u ugašene servise Tanjuga, istodobno i urednici i tek registriranih servisa, što ukazuje da će Tanjug nastaviti s radom pod istim imenom i s istim medijskim prozvodima, ali s drugim izdavačem.

U objavi na svojoj stranici UNS-a podsjeća da je poduzeće “Tačno” iz Beograda krajem prošle godine steklo pravo da za 628.000 eura u sljedećih 10 godina koristi imovinska prava i žigove novinske agencije Tanjug.

To poduzeće u vlasništvu je Radiotelevizije Pančevo Radoice Milosavljevića i tvrtke “Minacord media” čiji su zastupnici glazbenik Željko Joksimović i ravnateljica Tačno d.o.o. Beograd Manja Grčić.

Beogradski mediji objavili su 2015. godine da je “novinska agencija Tanjug službeno prestala postojati 31. listopada kad je, sukladno zakonskom roku za privatizaciju medija u državnom vlasništvu, brisana iz evidencije Agencije za privredne registre”, ali je Tanjug nastavio i dalje normalno raditi.

Tadašnji državni tajnik u Ministarstvu kulture i infomiranja Saša Mirković odbacio je tada kao netočne navode da će poslije gašenja Tanjuga početi raditi nova agencija pri srbijanskoj vladi, istaknuvši da su “privatne agencije Beta i FoNet dovoljne za tržište Srbije”.

Tanjug utemeljen 1943. u Jajcu

Novinska agencija Tanjug utemeljena je kao Telegrafska agencija nove Jugoslavije (TANJUG) 5. studenog 1943. godine u Jajcu, a prvi veliki profesionalni zadatak bio je izvijestiti domaću i svjetsku javnost o 2. zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) 29. studenog 1943, tijekom Drugog svjetskog rata.

Tanjug danas dnevno emitira više 400 informacija iz unutarnje i vanjske politike, gospodarstva, društva, kulture i sporta iz Srbije i svijeta, ima vlastiti video, fono i foto servis, a surađuje s vodećim svjetskim agencijama, te je članica Asocijacije balkanskih novinskih agencija (ABNA).

U njegovoj arhivi pohranjeno je više od 3,5 milijuna foto-negativa i fotografija, te nekoliko milijuna tekstova i izvješća o najznačajnijim događajima u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji i svijetu od Drugog svjetskog rata, odnosno od utemeljenja Tanjuga do danas.

EK: Srbija je zemlja upitnih medijskih sloboda

Rok za privatizaciju 73 državna medija u Srbiji istekao je 1. studenog 2015. godine, a do tada ih prodano 36.

Srbija se u izvješćima Europske komisije o napretku u procesu eurointegracija navodi kao zemlja upitnih medijskih sloboda, premda državni dužnosnici tvrde da je sloboda medija u Srbiji “neusporedivo veća nego 2011. i 2012. godine”.

Prema izvješću Reportera bez granica iz 2020. godine, Srbija je na listi slobode medija pala za tri mjesta i ta ju je organizacija u travnju prošle godine svrstala na 93. poziciju.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!