U uredu načelnika općine Posušje Ante Begića, održan je radni sastanak predstavnika Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP) s općinskim načelnikom i njegovim suradnicima.

Ispred UGP-a na sastanku su bili: predsjednik Damir Vican, dopredsjednik Oliver Begić, predsjednik NO Ivan Pavković i tajnik Stjepan Bago.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjem poticanju poduzetništva od strane Općine, kao i mogućnostima povećavanja poticaja i oslobađanja poduzetnika početnika plaćanja komunalne naknade za istaknutu tvrtku ili naziv. Pored tema iz područja gospodarstva, razgovaralo se i o projektima od vitalnog značenja za Posušje, kao što je Pročistač vode na Senjakovini i sanaciji odlagališta otpada u Konjovcu, rješavanjem kojih bi se uvjeti življenja u Posušju značajno poboljšali, a prihodi od prodaje vode povećali.

Gospodarstvenici su istakli i problem parkiranja u blizini općine te su predložili da se i posjetiteljima općine omogući parking kod zgrade općine, na koji se sada ne može ući zbog postavljene rampe s južne strane.

Načelnik je informirao predstavnike UGP-a o iznosu uplaćenih novčanih sredstava za Banovinu kao i o načinu na koji će ta sredstva biti proslijeđena za stanovništvo pogođeno potresom na području Banovine.

Jedna od tema razgovora bio je i problem stvaranja dugih kolona u prelasku granice na graničnom prijelazu Osoje – Vinjani Gornji, koje nastaju zbog detaljnih kontrola od strane carine RH, kao i smanjeni promet u posuškim trgovinama, koji je posljedica primjene Pravilnik o oslobođenju od PDV-a i ostalih davanja na uvezenu nekomercijalnu robu u pogranična područja RH iz pograničnih područja BiH. Po navedenom pravilniku, osobe s uobičajenim mjestom stanovanja u pograničnom području-zoni Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine mogu uvesti u pogranično područje-zonu RH nekomercijalnu robu, bez plaćanja uvoznih davanja, u iznosu do 300 kuna, zbog čega kupci iz RH više ne dolaze kupovati u pogranična područja BiH pa tako niti u Posušje

Po ovom pitanju, prije 10-ak dana, UGP je uputio zahtjev Državnom uredu za Hrvate izvan RH, da se neke odredbe navedenog Pravilnika izmjene, tako da se osobama iz pograničnih područja omogući uvoz nekomercijalne robe u RH do iznosa od 2.200 kuna, kako je to bilo sve do siječnja 2021. godine te da se rad carine organizira na način koji bi ubrzao prelazak granice i smanjio svakodnevne zastoje, koji su, posebice veliki u jutarnjim satima i zbog kojih prekogranični radnici često kasne na posao.

Načelnik Begić je, kao i načelnik Gruda Grizelj i gradonačelnik Ljubuškoga Markotić, podržao ovu inicijativu i sva trojica su se aktivno uključila u rješavanje ovog zajedničkog nam problema, koji će se, nadamo se, i zahvaljujući, prije svega, aktivnostima državnog tajnika za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, uskoro riješiti.

Izvor: Vrisak.info

error: Content is protected !!