Odigravši na svom Parku prinčeva protiv Barcelone 1-1 u uzvratu osmine finala Lige prvaka, nogometaši Paris Saint-Germaina obranili su veliku stečeniu prednost (4-1) na Camp Nou i izborili plasman u četvrtfinale.

Parižani su poveli u 31. minuti, kad je Kylian Mbappe realizirao kazneni udarac dosuđen zbog prekršaja Lengleta na Icardiju. U 37. minuti je izjednačio Leo Messi razornim i preciznim udarcem s 25 metara, ali je Barcelonin kapetan u samoj završnici prvog dijela propustio realizirati kazneni udarac za vodstvo katalonske momčadi.

Barcelona je na Parku prinčeva željela ponoviti čudo s Camp Noua iz ožujka 2017., kad su Katalonci protiv PSG-a s tri pogotka u zadnjih sedam minuta uzvratne utakmice preokrenuli četiri gola zaostatka iz prve utakmice u osmine finala Lige prvaka.

Tu su svoju namjeru jasno istaknuli stalnim pritiskom na zadnju obrambenu liniju francuskog prvaka, koji je odlučio čekati svoje prilike iz kontranapada. No, takav pristup je otvorio Barceloni nekoliko izglednih situacija i čistih prilika za postizanje gola već u prvih 25 minuta utakmice. U promašajima je prednjačio Ousmane Dembele, čija su prva dva udarca bila premlaka, a onaj najkonkretniji iz 19. minute sjajni Keylor Navas je uspio sjajno obraniti.

U 23. minuti se u ovoj utakmici iznimno ofenzivni Sergino Dest sjurio po desnoj strani u kazneni prostor domaće momčadi, odapeo je lijepo, ali je njegov udarac završio na gredi.

I dok je sve upućivalo na to da će Barcelona doći do vodstva, lopta je prvo završila u mreži gostujuće momčadi. U 29. minuti je francuski reprezentativac Clement Lenglet potpuno nepotrebno i neoprezno nagazio na nogu PSG-ova napadača Maura Icardija, što je glavni sudac Anthony Taylor uz pomoć VAR-a okarakterizirao prekršajem za najstrožu kaznu. Kylian Mbappe je u 31. minuti namjestio loptu na bijelu točku i neobranjivo ju poslao u gornji desni kut, poslavši Marc-Andrea ter Stegena u krivu stranu.

Dembele se u 35. minuti prometnuo u Barceloninog “kralja promašaja”, kad je još jednim nedovoljno preciznim udarcem dopustio Navasu da stekne epitet najboljeg igrača domaće momčadi.

No, ni sveprisutni kostarikanski čuvar mreže nije mogao obraniti Messijev udarac u 37. minuti. Barcelonin kapetan je sam primio loptu na tridesetak metara od gola, bez posebne pozornosti domaćih obrambenih igrača. Messi se gotovo došetao do 25 metara, a onda opalio svom snagom i “suhim listom” pogodio gornji desni kut PSG-ova gola, ostavivši Navasa gotovo bez prilike za reakciju.

Ipak, u završnici prvog poluvremena Navas je uzvratio Messiju. Neoprezni Kurzawa je na rubu kaznenog prostora napravio nepotreban i neoprezan prekršaj na Antoineu Griezmannu, a sudac Taylor je bez razmišljanja pokazao na bijelu točku. VAR je potvrdio njegovu odluku, a Messi je namjestio loptu. Odlučio se za snažan udarac gotovo po sredini gola, ali Navas je krenuo u dobru stranu i nogom obranio Argentinčev pokušaj. Lopta se odbila u gredu i ostavila Barcelonu bez vodstva, koje bi Katalonce dovelo na pola puta do željenog, čudesnog preokreta.

Koliko su gosti bili nadmoćni u prvom dijelu i što su sve propustili najbolje je pokazala statistika udaraca: 16 ukupno, devet unutar okvira vrata, a samo je jedan završio u mreži.

Imala je Barcelona svoje prilike i u puno mirnijem drugom poluvremenu, ali su pokušaji Messija, Dembelea, Trincaa i Griezmanna završavali ili u obrambenom bloku ili izvan okvira gola.

U završnici utakmice Kylian Mbappe je propustio okruniti prolaz PSG-a pobjedom i svojim petim pogotkom u ova dva dvoboja, ali je njegov udarac u situaciji “jedan na jedan” s Ter Stegenom završio iznad grede.

Prošlogodišnji finalist Lige prvaka će suparnika u četvrtfinalu doznati na ždrijebu u Nyonu 19. ožujka.

90+3′ – gotova je utakmica, rezultatom 1:1 i s ukupnih 5:2 dalje ide PSG

85′ – Pjanić dodaje Griezmannu, a Francuz puca preko gola

75′ – Dembele nije stigao na ubacivanje Albe

69′ – Evo ipak nove prilike! Nažalost za navijače Barcelone, Navas još jednom sjajno brani Busquetsov oštar udarac glavom!

63′ – posve drugačije, puno mirnije drugo poluvrijeme, PSG se postavio čvršće i već u prvih pet minuta nastavka zaradio dva žuta kartona, a zasad nema pravih prilika

46′ – počelo je drugo poluvrijeme

45+3′ – MESSIJEV UDARAC S BIJELE TOČKE BRANI NAVAS!

45+1′ – Taylor u prvoj minuti nadoknade pokazuje na bijelu točku zbog prekršaja na Griezmannu

42′ – Navas brani udarac Busqeutsa, a na drugoj strani hitri Mbappe prijeti, no njemu brani Ter Stegen

37′ – MESSI IZ KORAKA SJAJNO POGAĐA ZA IZJEDNAČENJE NA 1:1!

30′ – SUDAC NAKON VAR PROVJERE DOSUĐUJE DA JE LENGLET NAPRAVIO PREKRŠAJ ZA KAZNENI UDARAC! KYLIAN MBAPPE STAVLJA LOPTU NA BIJELU TOČKU I POGAĐA! TO JE NJEGOV ŠESTI GOL MBAPPEA U OVOJ SEZONI LIGE PRVAKA!

24′ – Četvrta dobra prilika Barcelone! Dembele traži Messija u sredini, no Argentinac je zamalo kratak!

23′ – sjajna akcija Desta, koji pogađa okvir gola!

21′- Barcelona zasad ima 68 posto posjeda lopte

18′ – Treća dobra prilika Barcelone! Odlična šansa Dembelea, kojeg je proigrao Messi, on utrčava u kazneni prostor i oštro puca iskosa, ali odlično brani Navas!

16′ – Prijetnja golu gostiju. Veratti pronalazi Mbappea, koji u solidnoj situaciji puca ravno u Ter Stegena

13′ – Najveća prilika gostiju dosad! Bila je to odlična kontra, nudili su se Messi i Griezmann, ali Dembele ide riješiti sam i puca. Lopta mu bježi preko kopačke te promašuje

10′ – Navas brani ne baš opasan pokušaj Dembelea, koji je pucao iz prve u donji lijevi kut

9′ – Messi puca, ali malo previsoko. Trebao je bolje iskoristiti prilično dobru poziciju

8′ – Žuti karton za Kurzawu zbog prekršaja na Dembeleu na rubu kaznenog prostora. Opasna pozicija za slobodan udarac na 23 metra od gola i gotovo po sredini.

6′ – gužva u šesnaestercu PSG-a, mirisalo je na opasnost no previše je s loptom petljao Alba. Ipak, prvi korner večeri za Barcelonu. Glavom puca Busquets, ali bezopasno

5′ – Dembele se probio po lijevoj strani i dao povratnu loptu Messiju, koji radi nekoliko koraka i puca s 10-ak metara iskosa, no udarac je blokiran

1′ – počeo je susret u Parizu!

20.55 – još pet minuta do početka utakmice. Barcelona će pokušati ostvariti nešto što nikad nitko nije uspio, naime nikad momčad u Ligi prvaka nije u uzvratu u gostima nadoknadila poraz od tri gola razlike na svom terenu


SASTAVI

PSG: Navas – Florenzi, Marquinhos (c), Kimpembe, Kurzawa – Gueye, Paredes, Verratti – Di Maria, Icardi, Mbappe

Barcelona: Ter Stegen; Dest, Mingueza, Lenglet, Jordi Alba – Busquets, De Jong, Pedri – Griezmann, Messi (c), Dembele

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!