Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, predvođeni stranačkim liderima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, razgovarali su sinoć u Sarajevu o mogućnostima izmjena Izbornog zakona BiH, kao i pitanjma vezanim za Federaciju BiH.   

Kako je rečeno nakon sastanka, dvije su grupe radile paralelno, jedna u vezi s pitanjima Federacije BiH, uspostavljanja nove strukture vlasti na federalnoj razini i nagomilanim problemima u funkcioniranju Federacije BiH.

Druga grupa je razgovarala o mogućnostima izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno implementaciji presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je rekao kako je u međuvremenu imao razgovor sa specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Matthewom Palmerom, koji mu je ponovio iste stvari koje je danas kazao lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

-Oni inzistiraju na tome da se uspostavi interresorna radna grupa koja će raditi ovaj posao, a koji u ovom trenutku rade samo dvije stranke. Palmer je inzistirao na tome da se hitno održi sjednica zajedničkog Kolegija dva doma Parlamentarne skupštine BiH, da se uspostavi interresorna radna grupa. Pitao sam ga je li to znači da pričekamo sa sastancima, pa da to proširimo. Odgovorio je “ne, mi od vas očekujemo da vi nastavite s radom i da definirate obrise rješenja – kazao je Izetbegović.

Govoreći o sastancima SDA i HDZ BiH, naveo je kako pokušavaju da pomire dva principa na kojima ova država počiva i funkcionira – građanski i etnički princip.

-Imate diskriminaciju u BiH u odnosu na manjine. Imate diskriminacije, kako tvrdi HDZ, u odnosu na jedna narod koji je malobrojniji, i imate diskriminaciju u odnosu na većinu. Recimo, u Federaciji ne može većina uspostaviti novu strukturu vlasti jer joj manjina u parlamentu, ne manjina kao narod, nego manjina u parlamentu, to ne dopušta. Ili pak da popuni Ustavi sud. Imamo razne razine diskriminacije i to traži jedan majstorluk, stručni i politički da se ta stvar uradi i o tome mi pričamo, pokušavamo naći balanse – naveo je Izetbegović.

Na pitanje ima li nakon današnjeg sastanka nešto novo, predsjednik SDA je odgovorio potvrdno, istaknuvši da HDZ shvaća “da nećemo moći bez ustavnih promjena, izvjesnih manjih promjena u smislu amandmana, da nećemo moći uraditi to ni u Federaciji ni na državnoj razini”.

Po njegovim riječima, to je danas rečeno i od prijatelja iz Amerike da to neće tako ići.

-Oni inzistiraju na tome da se predstavnici SIP-a uključe u tu interresornu radnu grupu. Ima nekih pomaka – kaže Izetbegović.

Kada je u pitanju federalna razina, kazao je kako će pokušati uspostaviti novu strukturu.

– Ako to ne možemo, ako nemamo ruku za to, onda SDA inzistira na tome da se imenuju dva nedostajuća ministra. Bez toga će teško biti nastaviti pregovore – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao kako su danas radila dva međustranačka tima – jedan se odnosio na federalnu razinu vlasti i svih problema koji su otvoreni između ove dvije stranke u zadnjih nekoliko godina, a koje nisu uspjeli riješiti. Drugi tim je radio u vezi sa izbornim zakonodavstvom, a sutra bi trebao biti nastavak rada vezano za 14 uvjeta kada je u pitanju kandidatski status BiH.

Čini mi se, naveo je on, da smo tu prvu fazu na neki način večeras moguće i završili.

Govoreći o Izbornom zakonu BiH, o Predsjedništvu i Domu naroda, kazao je da će biti uključena tijela koja im mogu pomoći, te da će “u jednoj fazi, početkom petog mjeseca, uključiti sve druge parlamentarne stranke koje su za to zainteresirane, da nađemo rješenje”.

-Drago mi je da i jedni i drugi razumijemo da moramo naći zajedničko rješenje. Prevažno mi je stajalište SDA da jedan narod drugome neće birati predstavnike, ali naravno da to moramo uskladiti sa odlukama i Ustavnog suda i Suda u Strasbourgu. Zbog toga smo i kazali, ako pronađeno rješenje bude zahtijevalo neku intervenciju, kad je u pitanju Ustav, federalni ili državni, naravno da smo tu, ako treba mijenjati i čitav Ustav. Ali primarno na zadovoljavanju ovih potreba danas kako ona rješenja u Izbornom zakonu koja donesemo na neki način ugraditi u zakonodavni sustav BiH – naveo je Čović.             

Dodao je kako vjeruje da će rješenja koja su oni punudili prije izvjesnog vremena i međunarodnim predstavnicima i SDA, vrlo brzo dobiti odgovor od SDA.

-Držat ćemo ih za sebe da pronađemo najbolja rješenja, tako da imamo Hrvate koji imaju svog predstavnika u Domu naroda, ako je već Ustavom predviđen Klub Hrvata u Domu naroda Federacije, njih 17, i nema potrebe da bilo tko podvaljuje ili kojekakvim inžinjeringom pretvara predstavnike jedne etničke skupine u drugu da bi se zadovoljile neke forme – smatra predsjednik HDZ-a.

Dodaje da, što se tiče Predsjedništva, da “Hrvatski narod ima mogućnost izabrati svog legitimnog predstavnika”.

Kaže kako vjeruje da su danas “to dobro politički raspravili i da će već iduće faze razgovora biti klasično pravne, u pisanju određenih stvari kako približiti te stavove”.

-Dinamika koju planiramo je da u idućih sedam dana nastavljamo razgovarati u sve tri ove grupacije – kazao je Čović.     

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!