Hrvatski prvak Dinamo poražen je s 2:0 od Tottenhama u prvom susretu osmine finala Europske lige u Londonu.

Menadžer Spursa Jose Mourinho odlučio je, unatoč predstojećem londonskom derbiju, protiv Dinama izvesti na teren gotovo najjači sastav, u kojem je bio i najbolji igrač londonske momčadi Harry Kane, a upravo je engleski reprezentativni napadač bio “ključ” pobjede. On je golovima u 25. i 70. minuti presudio momčadi Zorana Mamića, kojoj je tako prekinut sjajan niz u Europi.

Kapetan Tottenhama u 25. minuti spremno je dočekao odbijanac nakon što je pokušaj Lamele zaustavila vratnica, dok je u 70. minuti iskoristio jednu jako lošu reakciju Theophile-Catherinea, koji mu je praktički primirio loptu za udarac s 10-ak metara.

Uzvratni dvoboj bit će odigran 18. ožujka u Zagrebu.  

Hrvatski prvak se u Londonu odlučio taktički povući i prepustiti kontrolu igre domaćem sastavu. U početnim minutama dvoboja izgledalo je kako bi takva postavka mogla donijeti korist Dinamu jer su igrači Tottenhama često griješili u dodavanjima, što je otvaralo prostor za protunapade, no nakon uvodnih 15-ak minuta greške u igri domaćih su se prorijedile te je postajalo sve opasnije pred Dinamovim vratima.

Nije dugo trebalo da Tottenham svoju dominaciju pretvori u vodstvo. Alli je u 24. minuti osvojio loptu na lijevoj strani, uposlio Lamelu, a Argentinac se “prošetao” kroz obranu Dinama i nakon ulaska u kazneni prostor uputio udarac koji je pogodio vratnicu. Lopta se od okvira gola odbila ravno na nogu Kanea, kojem nije bilo teško zatresti praznu mrežu.

Dinamo je u prvih 45 minuta uputio tri udarca u okvir suparičkog gola, ali sva tri su bila s velike udaljenosti te nisu natjerala Llorisa na ozbiljniju intervenciju. U najboljoj poziciji bio je Mislav Oršić, koji je nakon samo 40-ak sekundi igre pobjegao Aurieru, no uslijedio je mlak udarac po zemlji kojega je Lloris lakoćom uhvatio.

I nastavak je protekao u igri koja se pretežno odvijala na polovici terena koja je pripadala igračima Dinama, no domaćini su teško pronalazili čiste prilike za udarac prema vratima. Dinamo je, pak, uspio zaprijetiti iz brze akcije u 60. minuti, Ivanušec je prihvatio loptu na desnom krilu, poslao prizemnu dijagonalu u kazneni prostor gdje je natrčao Petković, no njegov udarac nije pronašao okvir gola.

Trener Tottenhama Jose Mourinho u 64. minuti napravio je trostruku izmjenu, umjesto Allija, Sona i Lamele na teren je poslao BergwijnaBalea i Mouru, a niti minutu kasnije Bale i Bergwijn su kreirali veliku priliku za 2:0. Bale je uputio sebi svojstven centaršut s desne strane kojega je na volej dočekao Bergwijn, no Livaković se istaknuo lijepom obranom.

Tottenham je ipak stigao do drugog gola u 70. minuti – Ndombele je proigrao Auriera na desnom krilu, ovaj je ubacio u kazneni prostor, gdje je vrlo loše reagirao Teophile-Catherine, koji je praktički smirio loptu za Kanea, a kapetan domaćih je iskoristio taj poklon i bez problema udarcem s 10-ak metara još jednom svladao Livakovića.

Zaprijetio je Bale u 81. minuti iz slobodnog udarca s višđe od 25 metara, no Livaković je ovaj put odličnom intervencijom odbio loptu u korner. Engleski je predstavnik u sudačkoj nadoknadi imao još dvije jako dobre prilike za povećanje vodstva. Prvo Bale iz neposredne blizine nije uspio pospremiti u mrežu ubačaj Bergwijna, dok je pokušaj Carlosa Viniciusa Livaković bez problema primirio.

Uzvrat je za tjedan dana u Zagrebu.

TOTTENHAM HOTSPUR – DINAMO 2-0 (1-0)

Tottenham Hotspur stadion

Sudac: Gozubuyuk (Nizozemska)

Strijelac: 1-0 Kane (24), 2-0 Kane (70)

Tottenham Hotspur: Lloris – Aurier, Sanchez, Dier, Davies – Sissoko, Ndombele (Hojbjerg, 72); Alli (Bergwijn, 64) – Lamela (Bale, 64), Son (Moura, 64); Kane (Carlos Vinicius, 84)

Dinamo: Livaković – Ristovski, Lauritsen, Theophile-Catherine, Leovac – Majer (Kastrati, 64), Jakić, Ademi (Franjić, 90), Ivanušec – Petković (Gavranović, 78), Oršić (Atiemwen, 64)

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!