Dana 11. ožujka 2011. Japan je pogodio potres magnitude 9 prema Richteru, najsnažniji zabilježen u toj zemlji.Minutom šutnje, molitvama i protunuklearnim prosvjedima, Japan je u četvrtak odao počast oko 20.000 žrtava snažnog potresa i tsunamija koji su razorili Japan prije 10 godina, uništili gradove i izazvali taljenje jezgri nuklearnih reaktora u Fukušimi. 

Ogromni valovi izazvani potresom magnitude 9.0, jednim od najsnažnijih na sjeveroistočnoj obali, uništili su nuklearnu elektranu Fukushimu Daichi i natjerali više od 160.000 stanovnika da bježe od radijacije. Potres je trajao više minuta. 

Najgora nuklearna katastrofa u svijetu nakon Černobila i podrhtavanje tla ostavila je preživjele ožalošćene zbog gubitka članova obitelji i gradova u nekoliko zastrašujućih sati 11. ožujka 2011. u poslijepodnevnim satima. 

Mnogi stanovnici morali su zauvijek napustiti domove.

– Bio sam prisiljen napustiti svoj rodni grad zbog radijacije. Mogao sam se vratiti tek 2017., ali kada sam došao, shvatio sam da je zemlja oko moje kuće toliko radioaktivna da ne mogu ondje ostati. Tako da sam izgubio kuću, to je uništen kraj, ispričao je jedan od pogođenih u potresu. 

U 14:46, točno vrijeme kad je prije 10 godina potres pogodio Japan, car Naruhito i njegova supruga minutom šutnje su odali počast žrtvama na komemoraciji u Tokiju. Tihe molitve održane su diljem zemlje.

Japanski premijer Yoshihide Suga rekao je na komemoraciji da je “nepodnošljivo pomisliti na osjećaje onih koji su izgubili svoje najmilije i prijatelje”.

Prisutni su nosili maske, držali fizički razmak i nisu pjevali već samo slušali nacionalnu himnu zbog pandemije koronavirusa. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!