Američka farmaceutska tvrtka Eli Lilly ponovo je izvijestila o pozitivnim rezultatima liječenja Covida-19 u kojemu se kombiniraju dva sintetska antitijela i koje smanjuje broj hospitalizacija i umrlih za 87 posto, pokazuju ispitivanja te kompanije.

Kompanija je još krajem siječnja izvijestila da kombinacija dvaju antitijela, bamlanivimaba i etesevimaba, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti za 70 posto. Doze su bile 2,8 g za svako antitijelo.

Ovaj put je doza bamlanivimaba iznosila 700 mg, a etesevimaba 1,4 g. Kliničko ispitivanje je provedeno na 769 osoba starijih od 12 godina za koje je testiranjem utvrđeno da su pozitivne na Covid-19 i koje su imale čimbenike rizika zbog kojih su bile sklonije obolijevanju od teškog oblika Covida-19. Njih je 511 primilo lijek, a 258 placebo.

Među osobama koje su  liječene kombinacijom antitijela, 4 su hospitalizirane i nijedna nije umrla. U skupini koja je primila placebo, 11 je hospitalizirano, a 4 su umrle od covida.

Lijek je po žurnom postupku odobren u SAD-u početkom veljače (uz dozu 700 mg bamlanivimaba i 1,4 g etesevimaba) za osobe koje su rizične, bilo zbog dobi ili zbog drugih bolesti.

Prvi lijek istog proizvođača koji se bazirao isključivo na bamlanivimabu, odobren je u SAD-u još početkom studenog. Lijek je odobren i u Francuskoj.

Napokon, drugi koktel antitijela tvrtke Regeneron također je po žurnom postupku odobren u SAD-u za osobe oboljele od Covida-19 koje bi mogle razviti težak oblik bolesti. On je pak sačinjen od antitijela poznatih kao imdevimab i casirivimab.

Potonji lijek je početkom listopada 2020. primio predsjednik Donald Trump.

Ova sintetska antitijela koja se daju intravenozno, laboratorijska su inačica obrambenih stanica organizma.

Imunosni sustav proizvodi u organizmu protutijela kada naiđe na virus, kako bi ga se oslobodio. No povećanjem njihova broja kod osjetljivih osoba pomaže se njihovu imunosnom sustavu da pobijedi virus.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!