U Hrvatskoj 777 novooboljelih, udio novozaraženih u protekla 24 sata 11,5 posto, rekao je na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš. Jučer je udio oboljelih među testiranima bio 13 posto, a broj zaraženih u posljednjih tjedan dana porastao je 19 posto.

Koronavirus u Hrvatskoj:

● Vlada o nabavi cjepiva protiv COVID-a i stanju vezanom za potres na BanoviniOpširnije

– Došlo je do ubrzavanja lokalne transmisije u Primorsko-goranskoj županiji, ali i Republici Hrvatskoj. To je posljedica opuštanja koje smo primijetili još sredinom veljače, kaže Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Opširnije

Izvješća županijskih stožera:

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 21 nova pozitivna osoba na COVID-19.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su u četvrtak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

● U Istarskoj županiji potvrđeno je 11 novozaraženih osoba. Ispitano je 297 uzoraka briseva na COVID-19. Jedna je osoba preminula. 

● U  Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeno 11 novih slučajeva bolesti COVID-19, a na bolničkom liječenju nalazi se sedam osoba.

● U Požeško-slavonskoj županiji 12 novih slučajeva zaraze.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji 11 novih slučajeva zaraze.

● U Primorsko-goranskoj županiji 130 novozaraženih.

Koronavirus u svijetu: 

● Velika većina oboljelih od bolesti COVID-19, primljena u američke bolnice u prvim mjesecima pandemije, dobivala je antibiotike i prije nego što se potvrdilo da kod njih postoji neka bakterijska infekcija, pokazalo je istraživanje.

● Prošlo je godinu dana od proglašenja pandemije koronavirusa u svijetu.

● Studija Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazala je da je prošla godina bila najsmrtonosnija u američkoj povijesti s povećanjem broja umrlih od 15 posto, u čemu je ulogu imao i COVID-19.

● Sjedinjene Američke Države planiraju udvostručiti narudžbu Johnson&Johnson cjepiva protiv koronavirusa kako bi povećali američku opskrbu u slučaju “neočekivanih izazova” u pandemiji. Opširnije

● Australska vlada predstavila je u četvrtak paket turističke potpore u iznosu od 928 milijuna američkih dolara s ciljem jačanja lokalnih putovanja, dok međunarodne rute ostaju i dalje zatvorene zbog pandemije.

● Gotovo svi pokazatelji koji mjere razvoj djece i adolescenata nazadovali su tijekom pandemije koronavirusne bolesti, što bi moglo imati trajne posljedice za cijelu generaciju, upozorava Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF). Opširnije

● Južna Koreja odobrila je u četvrtak upotrebu AstraZenecina cjepiva protiv bolesti COVID-19 za ljude u dobi od 65 godina i starije, želeći pojačati uvođenje cjepiva jer su nova inozemna istraživanja pokazala njegovu učinkovitost. Opširnije

● Zvijezda NBA lige i Los Angeles Lakersa LeBron James suočio se s kritikama dijela javnosti jer nije želio otkriti hoće li se cijepiti protiv koronavirusa.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!