Prometnica Mostar sjever – Polog – granica s RH, duga 64 kilometra, kada bude gotova, omogućit će da se iz Mostara do granice s Republikom Hrvatskom dođe za pola sata.

Na toj bi dionici trebala biti tri manja mosta, pet podvožnjaka, šest nadvožnjaka i čak devet vijadukata, od čega ih je šest u Grudama.
Buduća brza cesta Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica RH uvrštena na popis prioriteta FBiH

Završetkom južne obilaznice Mostara bit će realiziran tek prvi dio projekta “mostarskog prstena” koji će u konačnici prometno rasteretiti samo središte ovog grada, piše Večernji list BiH.

Radovi na ovom dijelu napreduju planiranom dinamikom te se njihov završetak očekuje do kraja 2023. godine kada bi i autocesta iz smjera juga, odnosno od Bijače, trebala stići do petlje Mostar jug.

Prema riječima ministra prometa i veza Federacije BiH Denisa Lasića, radovi na izgradnji južne obilaznice su u tijeku, a paralelno s njima rješavaju se imovinsko-pravni odnosi s Gradom Mostarom.

Prvi dio južne mostarske obilaznice od Pologa do Miljkovića, u dužini od 6,7 kilometara, završen je krajem 2019. Međutim, za završetak kompletnog projekta potrebno je izgraditi još 8,2 kilometra, a radi se o prilično zahtjevnoj trasi. Obilaznica podrazumijeva gradnju dvaju tunela, triju podvožnjaka te jednog mosta.

Također, novac je osiguran za dvije dionice, dok se na zajam kojim bi se realizirali radovi na trećoj dionici, koja je ujedno spoj s koridorom Vc, još čeka. Riječ je o dionici dužine 3,2 km koja će ići od vijadukta Rodoč do čvorišta magistralne ceste. Taj dio ceste, na kojem će se graditi dva rotora, predviđen je kao brza cesta s četiri traka.

– Očekujemo kako ćemo za dvije godine imati spojenu južnu obilaznicu s M-17 – kazao je Lasić.

Obilaznica će se spajati s koridorom Vc na čvorištu budućeg dijela autoceste u blizini zračne luke, a njezinim završetkom iz središta Mostara izmjestit će se dio tranzitnog prometa koji dolazi iz smjera zapadne Hercegovine.

Inače, projekt južne obilaznice star je više od 20 godina, a njegova je realizacija zbog nedostatka sredstava, ali i političke volje počela tek Lasićevim dolaskom na mjesto ministra prometa i veza Federacije BiH. Ipak, kako bi projekt “mostarskog prstena” u potpunosti bio realiziran, odnosno sav teretni promet izmješten s gradskih ulica, potrebno je završiti i sjevernu obilaznicu.

– Preko implementatora JP Autoceste Federacije BiH radimo projekt sjeverne obilaznice grada Mostara, riječ je o idejnom projektu, te glavni projekt brze ceste od čvorišta Polog do granice s Republikom Hrvatskom. Riječ je o zahtjevnom projektu vrijednom više od 700 milijuna KM – kazao je ministar Lasić.

Ističe kako je ovaj projekt posebno zahtjevan u dijelu od Mostar sjevera do Pologa, odnosno spojnice sa sadašnjom južnom obilaznicom. Ranije je objavljeno kako bi izgradnja ovog dijela prometnice, duge oko 20 kilometara, predviđala gradnju četiriju podvožnjaka, zatim triju mostova, od kojih su dva iznimno duga, sedam vijadukata, jednog nadvožnjaka te triju tunela.

– Kada dođemo do glavnog projekta, tražit ćemo sredstva za njegovu realizaciju i raspisati natječaj kako bi se krenulo u izvođenje tih radova – poručio je Lasić. Inače, prometnica Mostar sjever – Polog – granica s RH, duga 64 kilometra, kada bude gotova, omogućit će da se iz Mostara do granice s Republikom Hrvatskom dođe za pola sata. Budući da je manje zahtjevna, prvo bi se gradila dionica od Pologa prema Republici Hrvatskoj. Na toj bi dionici trebala biti tri manja mosta, pet podvožnjaka, šest nadvožnjaka i čak devet vijadukata, od čega ih je šest u Grudama. Buduća brza cesta Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica RH uvrštena je na popis prometnih prioriteta FBiH.

Vrisak.info

error: Content is protected !!