Cikloturizam bi mogao biti poluga razvoja čitave Hercegovine, istaknuo je Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije na današnjem Forumu aktivnog turizma „Adriatic Outdoor Adventure“ u Ljubuškom.

S obzirom na pandemiju koronavirusa, Forum je održan dijelom virtualno, dijelom uživo.

U hotelu su se pojavili predstavnici Vlade ZHŽ-a i nevladinog sektora, a preko Zoom aplikacije su se javili Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, Nedo Pinezić, turistički savjetnik iz Hrvatske, Iva Bencun, vlasnica agencije „Feral Tours“ iz Zadra, te Thomas Bullmann, menadžer za međunarodni poslovni razvoj najveće europske outdoor platforme „Outdooractive“ iz Njemačke.

„Ovaj forum se održava u okviru „Cycling Rural“ projekta, financiranog od strane Europske unije. Cilj projekta je razvoj cikloturizma na jedan zaokružen način, uključujući infrastrukturu, promociju i marketing, kao i rad sa ljudima“, rekao je Jurilj.

On je dodao kako je forum planiran kao događaj da se predstavi što se sve u Hercegovini nudi, ali i da sudionici na stručan način „porazgovaraju“ o temama „outdoor“ turizma.

A Hercegovina nudi mnogo za ovu vrstu turista.

„Imamo već razvijen pustolovni dio. Tu je slobodno penjanje, zip-line, pješačenje, planinarenje, cikloturizam, rafting safari, kanu safari na rijeci Trebižat…“, ističe Jurilj i dodaje; „napravljena je paleta nove ponude koju sada treba zaokružiti…“

Jurilj je napomenuo kako se trenutno u ZHŽ-u provodi šest projekata financiranih iz EU.

„Od toga su tri posvećena turizmu. Prošle godine je završeno nekoliko projekata vezano za turizam i možemo slobodno reći da je tu povučeno nepovratnih sredstava negdje možda oko dva do tri milijuna eura“.

Mirko Luburić, predsjednik biciklističkog kluba Ljubuški kaže kako ovaj projekt znači puno za biciklizam u Ljubuškom, ali i za čitavu županiju.

„Mi se inače trudimo podići svijest o biciklizmu, da ljudi što više počinju koristiti to prijevozno sredstvo, ali i za rekreaciju i u turističke svrhe. Ove godine smo stvarno napredovali. Imamo nekih 70-tak kilometara biciklističkih staza kroz Ljubuški“, rekao je Luburić i dodao kako je on već imao priliku voditi turiste kao ciklovodič.

„Njima su najzanimljiviji naši biseri, Trebižat, Kravica i Koćuša, naši slapovi. Zanimljivo im je i brdo Butorovica koje je sada skoro čitavo iscrtano biciklističkim stazama“.

Poslušajte izjave Ivana Jurilja i Mirka Luburića

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!